ОБЕРІТЬ ПОТРІБНУ МОВУ

Ukrainian English French German Russian Turkish

Кафедра технологій переробки та зберігання сільськогосподарської продукціїї

 

ауд. 120 - кабінет завідувача кафедри,
ауд. 119, 122 - викладатська
123б - лаборантська.

Е-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
Рік заснування кафедри - 1998 

 Youtube канал кафедри

 

 

Склад викладачів та співробітників кафедри технологій переробки та зберігання сільськогосподарської продукції 

Пелих Віктор Григорович – завідувач кафедри, доктор сільськогосподарських наук, професор, заслужений діяч науки і техніки України, член-кореспондент НААНУ.

Кількість наукових та навчально-методичних праць – більше 250 у т.ч. 13 патентів на корисні моделі.

Тематика НДР: «Розробка і удосконалення технологій виробництва, переробки, експертизи та контроль якості продукції тваринництва з використанням кращого вітчизняного і світового генофонду в господарствах південного регіону України».

Викладає дисципліни: «Технологія експлуатації тваринницьких комплексів та енергетичної бази», «Технологічне обладнання виробничих процесів у тваринницькій та переробній промисловості»;

другий (магістерський) рівень вищої освіти: «Контроль якості та безпечності продукції тваринництва», «Інноваційні технології переробки продукції тваринництва», «Технологія переробки та зберігання с.-г. продукції»;

лекційний курс для здобувачів наукового ступеню: 207-ВБА «Моніторинг селекційних процесів», «Організація селекційно-племінної робити в рибництві», 204 -ТВППТ «Технологія виробництва продукції тваринництва», «Інноваційні технології переробки продукції тваринництва», «Селекційні методи підвищення продуктивності свиней», «Методи і організація досліджень», «Сучасні тенденції світових технологій переробки та зберігання с.-г. продукції».

Профіль Google ScholarПелих Віктор

ORCID ID: 0000-0002-0306-366X

Профіль ResearchGate: Пелих Віктор

E-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Ковбасенко Володимир Мойсейович – доктор ветеринарних наук, професор кафедри технологій переробки та зберігання с.-г. продукції, Заслужений діяч науки і техніки України

Кількість наукових та навчально-методичних праць – більше 300, у т.ч. 5 патентів

Тематика НДР: «Ветеринарно-санітарна експертиза сировини та продуктів забою».

Викладає дисципліни: Нормативно-правове забезпечення моніторингу якості харчових продуктів, Ветеринарно-санітарна експертиза і гігієна., Наукові основи ветеринарно-санітарної експертизи

Е-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

 

Балабанова Ірина Олександрівна – кандидат сільськогосподарських наук,  доцент.

Виконувала обов’язки завідувача кафедри з 2010 р. по 2016 р.

Кількість наукових та навчально-методичних праць - 129.

Учасник формування стандарту вищої освіти України першого (бакалаврського) рівня освіти, ступеня вищої освіти «бакалавр» галузі знань  20 «Аграрні науки та продовольство», спеціальності 204 «Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва»

Тематика НДР: «Технологія виробництва та зберігання кисломолочних продуктів в залежності від пакувального матеріалу та аналізу маркетингових показників в умовах ТОВ «Данон-Дніпро»».

Викладає дисципліни: «Молоко і молочні продукти», «Технологія переробки молока», «Стандартизація продукції тваринництва», «Технологія молока і молочних продуктів»;

другий (магістерський) рівень вищої освіти: «Ідентифікація та сертифікація продукції тваринництва». 

Профіль Google Scholar: Балабанова Ірина

E-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

 

 

Сморочинський Олександр Михайлович – кандидат сільськогосподарських наук, доцент.

Кількість наукових та навчально-методичних праць – 190

Співавтор навчального посібника «Технологія продуктів забою тварин» 2008 р.

Завершується робота з формування лабораторних практикумів (дисциплін «Технологія продуктів забою тварин», «Технологія м’яса і м’ясних продуктів»).

Тематика НДР: «Оптимізація технологій виробництва м’яса сільськогосподарських тварин, птиці та виготовлення ковбас і копченостей»

Викладає дисципліни: «Технологія м’яса і м’ясних продуктів»,  «Відходи тваринництва та їх переробка», «Технологія продуктів забою тварин», «Стандартизація продукції тваринництва»

Профіль Google ScholarСморочинський Олександр

E-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

 

Каращук Геннадій Васильович – кандидат сільськогосподарських наук, доцент.

Кількість наукових та навчально-методичних праць – більше 150, у т.ч. 5 патентів на корисні моделі та авторське свідоцтво на науковий твір. 

Співавтор програми навчальної дисципліни «Технологія виробництва борошна, круп та комбікормів» для підготовки фахівців ОКР «магістр» спеціальності 8.09010101 «Агрономія» у вищих навчальних закладах ІІІ-ІV рівнів акредитації Міністерства аграрної політики та продовольства України (2014 рік.)

Тематика НДР: «Удосконалення технологічних прийомів вирощування зернових і олійних культур в умовах півдня України».

Викладає дисципліни: «Стандартизація, зберігання та переробка продукції рослинництва», «Технологія переробки винограду», «Технологія консервування плодоовочевої і ягідної продукції», «Виробництво хлібопродуктів». 

Профіль GoogleScholar: Каращук Геннадій

ORCIDID: 0000-0002-4948-0952

Е-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

 

 

Чернишов Ігор В’ячеславович – кандидат сільськогосподарських наук, доцент.

Кількість наукових та навчально-методичних праць – 67, у т.ч. 2 патенти на корисну модель і 1 патент на науковий твір.

Тематика НДР: «Розробка генетичних основ селекції тварин з використанням сучасних досягнень популяційної і екологічної генетики».

Викладає дисципліни: «Технологічне обладнання цехів з переробки продукції тваринництва», «Основи зберігання і пакування сільськогосподарської продукції», «Органічне тваринництво», «Інформаційні системи в науковій діяльності». 

E-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

 

Казанок Олександр Олександрович – кандидат сільськогосподарських наук, доцент

Кількість наукових та навчально-методичних праць – 71, у т.ч. 2 патенти на корисні моделі.

Тематика НДР: «Продуктивність сортів сої залежно від режиму зрошення та фону живлення в умовах півдня України».

Викладає дисципліни: «Основи первинної обробки продукції рослинництва», «Технологія переробки та зберігання продукції рослинництва». 

Профіль Google ScholarКазанок Олександр

Е-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Карпенко Олександр Володимирович – кандидат сільськогосподарських наук, доцент

Кількість наукових та навчально-методичних праць – 59

Тематика НДР: «Оцінка племінних якостей качиних яєць родинного стада качок кросу «Благоварський» в умовах ПП «Іваненко» Сімферопоьського району РК Крим»

Викладає дисципліни: «Інноваційні  технології переробки продукції тваринництва», «Ідентифікація та сертифікація продукції тваринництва», «Технологія м'ясо, м’ясопродуктів та риби», «Технологія виробництва рослинних кормів»

Е-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

 

Левченко Максим Валерійович – кандидат сільськогосподарських наук, доцент, докторант.

Кількість наукових та навчально-методичних праць – 42, у т.ч. 3 патент на корисну модель і 1 патент на науковий твір.

Тематика НДР: «Удосконалення технології вирощування племінного молодняку свиней спеціалізованих м’ясних порід та типів, виробництва і переробки свинини».

Викладає дисципліни: «Технологія переробки продуктів тваринництва», «Теплотехніка», «Ідентифікація та сертифікація продукції тваринництва», «САПР», «Стандартизація». 

Профіль GoogleScholarЛевченко Максим

ORCIDID: 0000-0001-7774-8955

E-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

 

Ушакова Світлана Валеріївна – кандидат сільськогосподарських наук, старший викладач.

Кількість наукових та навчально-методичних праць – 30

Тематика НДР: «Розробка і удосконалення технологій виробництва, переробки, експертизи та контроль якості продукції тваринництва з використанням кращого вітчизняного і світового генофонду в господарствах південного регіону України».

Викладає дисципліни: «Технологія продуктів тваринництва з комбінованим складом сировини», «Технологія продуктів забою тварин», «Технохімконтроль харчових продуктів», «Контроль якості та безпечності харчових продуктів». 

Профіль GoogleScholarУшакова Світлана

ORCIDID: 0000-0002-5779-1515

Профіль Researchgate: Ушакова Світлана

E-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

 

 

 

 

Круподер Марія Сергіївна– аспірант кафедри з 2017 року

Кількість наукових та навчально-методичних праць – 2

Тематика НДР: «Підвищення продуктивних якостей свиней шляхом схрещування в умовах півдня України». 

E-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

 

 

 

 

Юзюк Тетяна Володимирівна – аспірант кафедри з 2016 року, лаборант.

Кількість наукових та навчально-методичних праць – 2

Тематика НДР: «Розробка і удосконалення технологій виробництва, переробки, експертизи та контроль якості продукції тваринництва з використанням кращого вітчизняного і світового генофонду в господарствах південного регіону України». 

E-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

 

 

 

 

Федоненко Анна Юріївна – аспірант кафедри з 2016 року.

Кількість наукових та навчально-методичних праць – 2

Тематика НДР: «Удосконалення технологічних прийомів вирощування зернових і олійних культур в умовах півдня України». 

E-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
 

 

 

Ільчук Вадим Тарасович – аспірант кафедри з 2018 року.

Кількість наукових та навчально-методичних праць – 1

E-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

 

 

 

 

Гавріков Євген Демидович - аспірант кафедри з 2018 року. 

E-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

 

 

 

 

 

Матвієнко Тетяна Іванівна – старший лаборант кафедри

 

 Історична довідка кафедри

Наукові досягнення кафедри

Навчально-методичне забезпечення кафедри

Держбюджетні та наукові теми кафедри

Матеріально-технічна база кафедри

Хронологія професорсько-викладацького складу

НАУКОВІ ПУБЛІКАЦІЇ КАФЕДРИ

Публікації у наукових журналах, які є в міжнародних базах

(SCOPUS та Web of Science)

1. Pelikh V. G. Index evaluation of pigs and determination of selection limits / V. G. Pelikh, S. V. Ushakova, N. L. Pelikh // Agric. sci. pract. 2019; 6(1):67-74.

2. S.V. Kokovikhin, V. Y. Zaporozhchenko, G. V. Karashchuk, O. O. Kazanok, M. V. Kozychar, M. V. Levchenko, Y. S. Podakov, O. S. Prystemskyi.The influence of farming activities on seeds productivity of winter wheat varieties in the conditions of the South of Ukraine / Research Journal of Pharmaceutical, Biological and Chemical Sciences / – 2019. – Vol. 10(1). P. 449-456.

Публікації у наукових журналах, включених до інших науково-метричних баз цитування

1. Казанок О.О., Каращук Г.В. Урожайність та якість зерна озимої твердої пшениці залежно від вологозабезпечення та рівня мінерального живлення при вирощуванні в умовах півдня України / Way Science, V Міжнародна науково – практична конференція «Сучасний рух науки» / Зб. наук. праць / 7-8 лютого 2019р, м. Дніпро, С. 283-287.

Публікації у фахових журналах та збірниках наукових праць

1. Пелих В.Г., Балабанова І.О., Катан Н.В. Оптимізація якісних та кількісних показників // Таврійський науковий вісник. – Сільськогосподарські науки. – Зб. наук. пр. – 2018. - Вип. 103.

2. Балабанова І.О., Бовкун Т.С.Розробка технології виробництва питного йогурту з медом // Таврійський науковий вісник. – Сільськогосподарські науки. – Зб. наук. пр. – 2018. - Вип. 103.

3. Каращук Г.В., Казанок О.О. Вплив способу підготовки розсади на продуктивність сортів суниці садової різних груп стиглості за зрошення на півдні України // Таврійський науковий вісник. – Сільськогосподарські науки. – Зб. наук. пр. – 2018. - Вип. 101. С.44-50.

4. Каращук Г.В., Поліщук О.В. Урожай і якість зерна сортів пшениці озимої залежно від регуляторів росту рослин при зрошенні на півдні України // Таврійський науковий вісник. – Сільськогосподарські науки. – Зб. наук. пр. – 2019. - Вип. 105. С.90-94.

5. Нестерчук В.В., Коковіхін С.В., Мринський І.М., Каращук Г.В., Котовська Ю.С. Вплив диференціації густоти стояння рослин та фону живлення на продуктивність і якість насіння гібридів соняшнику в умовах півдня України // Зрошуване землеробство. - Міжвідомчий тематичний наук. зб. - Херсон: 2018. - Вип. 70.- С.84-87.

6. Коваленко А.М., Новохижній М.В., Тимошенко Г.З., Пілярський В.Г., Казанок О.О. Вплив диференціації густоти стояння рослин та фону живлення на продуктивність і якість насіння гібридів соняшнику в умовах півдня України // Зрошуване землеробство. - Міжвідомчий тематичний наук. зб. - Херсон: 2018. - Вип. 70.- С.26-31.

7. Вожегова Р.А., Коковіхін С.В., Заєць С.О., Нетіс В.І., Онуфран Л.І., Шепель А.В., Казанок О.О. Ефективність використання сонячної енергії посівами сої в умовах зрошення півдня України / Зрошуване землеробство. – Міжвідомчий тематичний наук. Збірник. Херсон: 2019. Вип. 71. (у друці).

8. Ушакова С.В. Прояв ефекту гетерозису у схрещуванні свиней зарубіжного походження // Аграрний вісник Причорномор'я. - Вип. 87-2. – Одеса: 2018. - С.121-124.

9. Сморочинський О.М. Порівняльна характеристика напівсинтетичних ковбасних оболонок / Сморочинський О.М. ,Петрова О.І., Тригубко А.С, Аксьонова Я.В. // - Таврійський науковий вісник. – Науковий журнал.- Херсон,2018.- вип. 103. –С.216-221.

10. Сморочинський О.М. Сучасні технології виробництва варених ковбас різної рецептури. / Сморочинський О.М. , Петрова О.І, Корж А.В., Юзюк Т.В.,  Мащенко І.О. // Таврійський науковий вісник. – Науковий журнал.- Херсон,2019-  вип. 105. –С.1 86-191.

Публікації в інших виданнях

1. Чернишов І.В., Андріанов М.О. Удосконалення технології забою та первинної обробки туш в умовах ТОВ „Фрідом фарм бекон” Олешківського району Херсонської області // Студентський науковий вісник. -  Миколаїв, МНАУ, 2018. -  вип. 1 (11)        С. 107-110 (у друкованому вигляді).

2. Чернишов І.В., Вербицький Ю. Аналіз маркетингу ковбасних виробів у м. Херсон // Студентський науковий вісник. -  Миколаїв, МНАУ, 2018. -  вип. 1 (11)        С. 32-35 (у друкованому вигляді).

3. Чернишов І.В., Заднипряний М. Продуктивность свиней при сверхнормативных показателях температуры воздуха // Сборник материалов международной научно-практической конференции «Биотехнологические аспекты управления технологиями пищевых продуктов в условиях международной конкуренции». 21 марта 2019 г. Курган, Курганская ГСХА. (у друкованому вигляді).

4. Ушакова С.В. Интерьерные качества свиней в двухпородном скрещивании // Проблемы развития АПК региона. - Вып. №4. – ДагГАУ: 2018. - С.120-127

5. Ушакова С.В. Влияние скрещивания на репродуктивную способность помесных свиноматок / С.В.Ушакова, М.В. Левченко // Современные научные исследования и инновации. - Вып. № 10.- 2018.

6. Каращук Г.В., Гавриш Г.В. Показники  якості  зерна  пшениці  озимої  під впливом режимів сушіння // Перспектива – Збірник наукових праць викладачів, аспірантів, магістрів та студентів ХДАУ. –  Херсон: РВЦ «Колос», 2018. – Вип. 31 – С. 137-140. (у друкованому вигляді).

7. Каращук Г.В., Гаркавенко О.І. ГМО сільськогосподарських  культур,  методи  їх визначення  та  лабораторний  аналіз  виявлення ГМО у насінні ріпаку  // Перспектива – Збірник наукових праць викладачів, аспірантів, магістрів та студентів ХДАУ. –  Херсон: РВЦ «Колос», 2018. – Вип. 31 – С. 141-144. (у друкованому вигляді).

8. Каращук Г.В., Іколенко Г. Формування  врожайності  зерна  сортів  пшениці озимої під впливом регуляторів росту рослин на півдні України// Перспектива – Збірник наукових праць викладачів, аспірантів, магістрів та студентів ХДАУ. –  Херсон: РВЦ «Колос», 2018. – Вип. 31 – С. 145-147. (у друкованому вигляді).

9. Каращук Г.В., Пашко К.С. Урожайність  гібридів  кукурудзи  різних  груп стиглості при зрошенні на півдні України // Перспектива – Збірник наукових праць викладачів, аспірантів, магістрів та студентів ХДАУ. –  Херсон: РВЦ «Колос», 2018. – Вип. 31 – С. 148-150. (у друкованому вигляді).

10. Каращук Г.В., Поліщук О. Суха пшенична клейковина - джерело підвищення якості пшеничного борошна // Перспектива – Збірник наукових праць викладачів, аспірантів, магістрів та студентів ХДАУ. –  Херсон: РВЦ «Колос», 2018. – Вип. 31 – С. 151-153. (у друкованому вигляді).

Тези доповідей

1. Pelikh V. The reproductive traits of sows in multibreed crossing / V.Pelikh, S.Ushakova // Aktuelle Themen im Kontext der Entwicklung der modernen Wissenschaften: der Sammlung wissenschaftlicher Arbeiten «ΛΌГOΣ» zu den Materialien der internationalen wissenschaftlich-praktischen Konferenz, Dresden, 23 Januar, 2019.- Р.83-85.

2. Пелих В. Кормові ресурси Херсонської області / В.Пелих, С.Ушакова // Роль наук про Землю в народному господарстві: стан і перспективи присвячена Всесвітньому Дню Землі. Збірник матеріалів Міжнародної науково-практичної конференції. – Херсон: ДВНЗ «ХДАУ», 2019.- С.211-214.

3. Сморочинський О.М. Удосконалені технології виробництва делікатесних
копченостей. /  Сморочинський О.М., Петрова О.І., Юзюк Т.В // Сучасний рух науки: тези доповідей V міжнародної науково-практичної  інтернет-конференції, 7-8 лютого Дніпро, 2019.-С.664-667.

4. Кобіцька В.П., Каращук Г.В. Вплив гібридного складу на урожайність, показники якості та товарності плодів огірка на півдні України // Сучасні підходи до післязбиральних технологій та маркетингу плодоовочевої продукції: матеріали Міжнародної студентської науково-практичної конференції, м. Мелітополь, 2019 р. – Мелітополь: Видавничо-поліграфічний центр «Lux», 2019. - C. 79-83.

5. Вовченко Б.О., Особливості успадкування мінливості і активності ферментів крові  овець асканійської породи різних генотипів / Вовченко Б.О., Сморочинський О.М.,. // Матеріали IV міжнародної науково-практичної конференції : Теорія і практика розвитку вівчарства України в умовах Євроінтеграції  4-5 квітня Дніпро, ДДАУ,2019.- С.28-31. (Друковані матеріали сигнальний випуск).

6. Крилова О.М., Якісні показники баранини / Крилова О.М., Сморочинський О.М. // Матеріали IV міжнародної науково-практичної конференції : Теорія і практика розвитку вівчарства України в умовах Євроінтеграції  4-5 квітня Дніпро, ДДАУ,2019.- С. 40-41. (Друковані матеріали сигнальний випуск).

7. Сморочинський О.М. Технології виробництва продукції з м’яса птиці / Сморочинський О.М., Юзюк Т.В., Мащенко І.О., Сопочев І.В., Петрова О.І.// «Сучасні технології у тваринництві та рибництві: навколишнє середовище – виробництво продукції - екологічні проблеми» Збірник матеріалів 73 Всеукраїнська науково-практична конференція з міжнародною участю, м. Київ,3-4 квітня 2019.- С.340-342.

Практична підготовка здобувачів вищої освіти першого (бакалаврського) та другого (магістерського) рівнів

Відкриття лабораторного комплексу у Державному вищому навчальному закладі «Херсонський державний аграрний університет»

Виїзне заняття здобувачів вищої освіти на ТОВ «Данон-Дніпро»

Виїзне практичне заняття здобувачів вищої освіти  на ФОП «Бородіна Л.В.» ТМ «ОСА»

Виїзне заняття здобувачів вищої освіти у Дім марочних коньяків «Таврія»

Встановлення здобувачами вищої освіти та науково-педагогічними працівниками кафедри рекордів України, зареєстрованих Національним проектом «Книга рекордів України»

 

Підготовка до Дня біолого-технологічного факультету

 

 Підготовка та участь здобувачів вищої освіти у Дні відкритих дверей ДВНЗ «ХДАУ»