ОБЕРІТЬ ПОТРІБНУ МОВУ

Ukrainian English French German Turkish

Ознайомлення з виробництвом органічної продукції студентів біолого – технологічного факультету спеціальності 181 «Харчові технології» на зелених хуторах Таврії

З метою підвищення практичного рівня знань студентів 1, 2 та 3 курсу спеціальності 181 «Харчові технології» біолого – технологічного факультету 22 вересня за участі Українського проекту бізнес-розвитку плодоовочівництва - під керівництвом координатор по роботі з вузами в рамках проекту UHBDP, професора Аверчева О.В. було проведено виїзне заняття, яким було передбачено екскурсію до зелених хуторів Таврії.

«Зелені хутори Таврії» - це об'єднані за допомогою водного сполучення і доріг 45 хуторів. Кожен з них спеціалізується на певному виді народного промислу і називається відповідно до своєї специфіки: Кінний, Стрілецький, Ковальський, Гончарний, Хлібний, Рибальський, Музичний, Лозоплетіння, Миловарний, Валяння вовни і т.д.

В одному з хуторів студенти  знайомляться з технологією виготовлення екологічно чистого мила, яке являється альтернативою звичному  ароматному  милу, при виробництві якого  використовуються масла, збагачені синтетичними сумішами. Такі суміші призначені для імітації аромату натуральних компонентів. Так що квітковий або ванільний аромат запашного мила,  насправді - хімічна імітація, яка може чинити шкідливий вплив на організм людини і навколишнє середовище. Крім того, синтетичні добавки дозволяють тримати вартість мила на більш низькому рівні в порівнянні з милами, при виробництві яких використовувалися натуральні ефірні олії. Однак, на відміну від ефірних масел, аромат хімічних речовин надзвичайно токсичний і містить канцерогенні речовини.

 

При виробництві органічного  мила ручної роботи використовуються натуральні ефірні компоненти, серед яких горіхова олія, а також китайські мильні ягоди, які ростуть на деревах у Гімалаях.

 

На наступному хуторі студентів знайомлять з органічним виробництвом меду, який є цінним харчовим продуктом та лікувальним засобом.

Натуральний органічний мед містить корисні вітаміни В1, В2, В3, В5, В6, Е, К, С, каротин, кальцій, залізо, магній, фосфор, сірку, цинк, сіль, амінокислоти, природні цукри, мінеральні солі, зольні елементи, ферменти, органічні кислоти, азотисті сполуки, ароматичні, біологічно активні й інші речовини. До того ж мінеральні елементи і вітаміни знаходяться у найбільш відповідній формі для засвоєння їх організмом

 

Хімічний та біологічний склад меду робить його не лише відмінним живильним, але і важливим фармакологічним об’єктом, що має імунобіологічні та протимікробні властивості.

При розмові  пасічник звернув увагу студентів, що в  органічному бджолярстві застосовують як органічних бджіл, так і тих, які вже використовувалися у конвенційному бджолярстві. Вулики, в які були заселені бджоли, можуть бути введені до органічного виробництва лише через 60 днів, упевнившись у тому, що догляд за бджолами та вуликами здійснюється відповідно до органічних принципів господарювання.

Аби забезпечити органічну годівлю органічних бджіл, вулики не повинні бути розташовані на території чи неподалік конвенційних господарств. Штучна годівля бджіл органічним цукром також можлива, проте лише у випадку, коли складно забезпечити виліт бджіл на взяток пилку. У разі використання неорганічних кормів вулик повинен бути вилучений з органічного виробництва, зважаючи на тривалість штучної годівлі.

Студенти та викладачі ДВНЗ «ХДАУ» вдячні Українському проекту бізнес-розвитку плодоовочівництва (UHBDP), за можливість відвідування господарств з виробництвом  органічної продукції.  

Автор: к.с.г.н., асистент Новікова Н.В.