ОБЕРІТЬ ПОТРІБНУ МОВУ

Ukrainian English French German Turkish

 

Новини Херсонського державного аграрно-економічного університету

Гостьова лекція для здобувачів освіти зі спеціальності 181-Харчові технології

 22 листопада 2024 року здобувачі освіти долучилися до гостьової лекції на тему: «Оцінка якості продуктів харчування: передовий європейський досвід».

Детальніше...

Гірки жнива - день пам'яті жертв голодомору в україні

 22 листопада 2024року напередодні вшанування пам'яті жертв Голодомору співробітники Наукової бібліотеки

 

Детальніше...

Продовжуються засідання наукового гуртка кафедри менеджменту, маркетингу та ІТ «Сучасний менеджер в умовах цифрової трансформації»

 19 листопада 2024 року відбулося чергове засідання наукового гуртка «Сучасний менеджер в умовах цифрової трансформації». 

Детальніше...

Підвищення кваліфікації завідувачів кафедр університету

  У період з 15.04.2024 до 15.11.2024 р. відбулось підвищення кваліфікації, організоване ДЗВО «Університет менеджменту освіту» Центрального інституту післядипломної освіти за ОПП «Завідувачі (начальники) кафедр

Детальніше...

День Гідності та Свободи

  21 листопада ненька Україна відзначає День Гідності та Свободи, це свято присвячене річниці подіям у нашій історії - Помаранчевої революції та Євромайдану. 

Детальніше...

День пам'яті жертв голодомору…

Свічка пам’яті має миготіти у вікнах усіх українців… Щоб пам'ятати та щоб не забувати ніколи.

 

Детальніше...

«Не згасне в серці пам’яті свіча»

Щороку в четверту суботу листопада Україна вшановує пам’ять жертв Голодомору 1932–1933 років і масових штучних голодів 1921–1923 і 1946–1947 років. У 2024-му День пам’яті жертв голодоморів припадає на 23 листопада.

Детальніше...

Вагомий внесок у майбутнє. Випуск сільськогсоподарських дорадників - 2024

Щиро раді поділитися, що цього тижня завершився курс «Базової підготовки та підвищення кваліфікації сільськогосподарських дорадників»

Детальніше...

Онлайн-брендінг у дії: відкрите заняття для майбутніх маркетологів

20 листопада 2024 року в ХДАЕУ професор кафедри менеджменту, маркетингу та ІТ, доктор економічних наук Наталя Іванова провела відкрите заняття на тему «Онлайн-брендінг: цифровий підхід до розвитку брендів».

Детальніше...

Гостьова лекція «Маркетингове ціноутворення в умовах інфляції: виклики та можливості»

19 листопада 2024 року в Херсонському державному аграрно-економічному університеті відбулася гостьова лекція на тему «Маркетингове ціноутворення в умовах інфляції: виклики та можливості»

Детальніше...

Знання для сталого розвитку: кафедра землеробства на вебінарі “кращі агропрактики та приклади реалізації нітратної директиви єс”

Співробітники кафедри землеробства активно беруть участь у різноманітних наукових заходах, спрямованих на підвищення рівня знань та обмін досвідом. Одним із таких заходів став вебінар “Кращі агропрактики та приклади реалізації Нітратної директиви ЄС”, який відбувся 21 листопада 2024 року.

Детальніше...

Тренерські досягнення здобувачів 017 спеціальності на змаганнях світового рівня!

Під час навчання в ХДАЕУ у здобувачів 017 спеціальності, що навчаються за освітньо-професійною програмою “Менеджмент у спортивній діяльності”, відбувається формування відповідних компетентностей фахівця в тренерській, спортивній та управлінській діяльності.

Детальніше...

 

Кирилов Юрій Євгенович
Ректор університету

Шановні друзі!

Щиро вітаю на сайті провідного закладу вищої освіти Півдня України – Херсонського державного аграрно-економічного університету.

Аграрно-економічний університет – єдиний державний заклад вищої освіти Херсонщини із 150-річною історією, що здійснює підготовку фахівців для всіх галузей економіки: будівництва та промисловості, сільського господарства та торгівлі, управління. Ми маємо IV рівень акредитації, 5 факультетів, понад 30 освітніх програм. Ми навчаємо за всіма ступенями вищої освіти» «Молодший бакалавр», «Бакалавр», «Магістр», «Доктор філософії», «Доктор наук». В університеті функціонує військова кафедра.

Детальніше

 

Студентам, що навчаються на умовах контракту!

До уваги авторів
Подати матеріал для сайту

 


Поштовий сервіс університету

Ваша пошта @ksaeu.kherson.ua

Зворотний зв'язок

info@ksaeu.kherson.ua


 

У Школі аграрного лідера Херсонського державного аграрного університету відбулася тематична панель на тему «Яке майбутнє свинарства в Україні»

26 квітня у Школі аграрного лідера Херсонського державного аграрного університету відбулася тематична панель на тему «Яке майбутнє свинарства в Україні», спікером якої був голова фермерського господарства «Екофарм», кандидат сільськогосподарських наук, доцент кафедри генетики та розведення с.г. тварин ім. В.П.Коваленко ХДАУ, науковий консультант з питань свинарства Лісний Віктор Анатолійович.

На початку зустрічі спікер зазначав, що свинарський бізнес - це важлива ніша для підприємця - початківця. Свине сало взагалі вважається національною продукцією, а м'ясо завжди на ринку м’ясної продукції користується великою популярністю: в міру жирне і калорійне, дешевше яловичини, містить корисні речовини для людського організму. Висока плодючість свиней дозволяє отримати приріст в 1,5 тонни живої маси. За півроку при інтенсивному годуванні свині можуть досягти маси в 100-110 кілограм.

Тому, як зазначив спікер, свинарство в Україні є однієюз найбільш перспективних галузей сільського господарства, прибутковим за умови дотримання виробником ключових складових ефективного виробництва.

По - перше, це знання кон’юнктури ринку та врахування коливання ціни на продукцію та корми. Визначення «точки» ціни, яка є оптимальною для продажу. Так, якщо ви хочете мати «м’ясний молодняк», запевняє В. Лісний, забій повинен бути не пізніше 180 днів.

По – друге, це дотримання технологій утримання тварин. Головний принцип – тварина повинна почувати себе комфортно, а не боротися за своє виживання.

Третє - правильне, повноцінне і збалансоване годування свиней- запорукаотримання хороших результатів, що визначають результативність вирощування тварин. Раніше свиней у приватних господарствах вирощували переважно для власних потреб і відгодовували доступними кормами. Це впливало і на терміни досягнення забійної кондиції - 10, іноді 12 місяців. Але,якщо раніше господарі особливо не рахували витрати на відгодівлю свиней, то зараз це питання стоїть гостро. Тому, годування свиней комбікормом є найбільш зручним, практичним, ефективним способом. Не менш важливим є врахування виду кормів в залежності від фізіологічної потреби у тварини в протеїнах, мінералах відповідно віку, фізіологічного стануі продуктивності тварин.

Четверте, - це здоров’я тварин. Лісний В.А. зазначив, що захворюваність свиней є одним із факторів ризику, через який інвестори не бажають вкладати кошти в цей бізнес. Щоб зменшити вірогідність поширення хвороб, треба покращувати технологічні умови – зменшити протяги, загазованість і вологість у приміщенні, тримати в чистоті годівниці, не допускати переохолоджень чи, навпаки, уникати спеки, мокрої і брудної підлоги.

П’яте - ефективний менеджмент. Як зазначив спікер, досягти успіху у справі можна тільки шляхом професіонального розуміння того, чим займаєшся. Тому, галузь потребує кваліфікованих спеціалістів та робітників. У господарствах, де добре усвідомлюють усі переваги інтенсивних технологій, впроваджують досягнення науки і техніки, комплексно враховують усі зазначені вище фактори, що впливають на ефективність виробництва, свинарство стане прибутковим бізнесом. Крім того, одним із шляхів збільшення прибутків у свинарстві є введення спеціалізованого виробництва: відгодовування свині чи отримання молодняку у репродукторних господарствах.

І нарешті, шосте - генетика, яка є вирішальною під час формування раціону годівлі, знехтування якою визначається втратою коштів.

Наприкінці зустрічі Лісний В.А. визначив, що в Україні у свинарства є успішне майбутнє, і, незважаючи на численність ризиків, та фінансових витрат, галузь може бути прибутковою з рентабельністю 40 - 150%. Якісна українська свинина повинна зайняти стійкі позиції на вітчизняному та зовнішніх ринках.

Автор: Прес-центр ХДАУ Нікітенко Катерина