ОБЕРІТЬ ПОТРІБНУ МОВУ

Ukrainian English French German Turkish

Робота — не вовк, у ліс не втече.

Проте поганятися за нею деколи потрібно чимало.

Від лірики до реальності. Знайти роботу в Україні у 2024 році — цілком можливо. Попри поширену думку, що український ринок праці повністю зруйнований, дослідження work.ua вказують на те, що у більшості регіонів України кількість вакансій сягає та навіть перевищує позначку 2020-2021 років.

Задача із зірочкою – знайти роботу, яка відповідає вашим потребам і бажанням. Ловіть кілька порад від експертної платформи Центру «Розвиток КСВ» Career Hub про те, як знайти «ту саму роботу»?

  1. Чітко сформулюйте свій запит. «Хочу в IT» або «хочу працювати з людьми» — доволі розмиті бажання. Вам потрібна конкретна постановка цілей. Тож перед тим, як скролити платформи з пошуку роботи — дослідіть власні професійні навички та пропозиції ринку праці, аби визначити ніші та посади, які ви хочете зайняти.
  2. Комбінуйте активний та пасивний пошук. Шукаючи роботу ми фактично рекламуємо власні послуги. Тож зробіть так, аби якомога більше людей дізналось про те, що ви в активному пошуку. Тут у поміч власний нетворк та соцмережі.
  3. Розширюйте нетворкінг. Сьогодні від кількості профільних заходів аж розбігаються очі: конференції, курси, форуми, інтенсиви... Ви точно можете знайти події за власним запитом та інтересами. Хто знає, може, саме там на вас чекає ваш роботодавець мрії?
  4. Думайте стратегічно. Відгукуючись на вакансію, не забувайте ставити собі запитання: «А що далі?». У теперішніх реаліях робота заради роботи — перспектива короткострокова та ненадійна. Намагайтеся розглядати для себе кожну позицію в контексті перспектив карʼєрного зростання.
  5. Keep going. Відмови - невіддільна частина пошуку роботу. Якщо вам відмовляють — спробуйте проаналізувати власні навички та самопрезентацію, а також попросіть рекрутерів про додатковий фідбек. Усвідомлення власних зон росту та активна робота над собою однозначно не залишаться непоміченими. Тож anyway keep going.

Студія онлайн-освіти EdEra проаналізувала запити роботодавців і мають кілька порад.

Розвивайте hard skills:

  • вміння працювати з ШІ;
  • володіння як мінімум однією іноземною мовою;
  • управління проєктами та систематизація даних;
  • цифрова грамотність та навички кібербезпеки.

Cеред soft skills найвищий запит на: критичне мислення, міжособистісне спілкування, адаптивність до нових умов та вміння швидко опановувати нову інформацію. У топ-5 бажаних навичок працівників за даними річного звіту https://www.weforum.org/publications/the-future-of-jobs-report-2023/ World Economic Forum також входять самомотивація, гнучкість та lifelong learning.