ОБЕРІТЬ ПОТРІБНУ МОВУ

Ukrainian English French German Turkish

Розширене засідання наукових гуртків здобувачів вищої освіти спеціальності 202 Захист і карантин рослин ХДАЕУ та ОДАУ

27 лютого 2023 року на конференц-платформі Zoom відбулось розширене засідання наукового гуртка здобувачів вищої освіти спеціальності 202 Захист і карантин рослин Херсонського державного аграрно-економічного університету, до якого долучилися викладачі кафедри ботаніки та захисту рослин, а також члени наукового гуртка «Фітосанітарний експерт» Одеського державного аграрного університету на чолі з доцентом Балан Г.О.

Для обговорення була обрана актуальна тема: «Шкідники запасів та ефективні методи боротьби з ними». У різних країнах щорічні втрати зерна та продуктів його переробки під час зберігання складають від 9 до 50%. Крім безпосереднього знищення сільськогосподарської продукції комахи, кліщі, гризуни внаслідок своєї життєдіяльності викликають такі негативні явища як зниження посівних і харчових властивостей зерна, його самозігрівання, розвиток токсиногенних мікроорганізмів тощо. Вживання в їжу продуктів, у сильному ступені заселених комахами і кліщами, спричиняє у людини й домашніх тварин небезпечні розлади травлення та отруєння.

Кандидат с.-г. наук, доцент Мринський І.М. ознайомив учасників заходу з п’ятнадцятьма найбільш шкодочинними об’єктами (довгоносик комірний, довгоносик рисовий, хрущак борошняний, хрущак борошняний малий, точильник хлібний, облудник злодій, борошноїд суринамський, мавританська кузька, зерновий точильник, міль зернова, вогнівка млинова, вогнівка борошняна, вогнівка південна комірна, міль комірна, кліщ борошняний), типами пошкоджень і методами регулювання чисельності.

Здобувач вищої освіти другого (магістерського) рівня першого року навчання спеціальності 202 Захист і карантин рослин ХДАЕУ Віталій Ларченко представив презентацію на тему: «Полімерні рукава для зберігання зерна», висвітливши сучасний метод, який дозволяє за відсутності складських приміщень зберігати зерно у спеціальних поліетиленових рукавах в умовах вакууму й таким чином контролювати дію негативних факторів, у т.ч. шкідників.

У ході дискусії також було обговорено питання регламенту ЄС про нетрадиційні харчові продукти ("Novel-Food-Verordnung" der EU), вироблені з деяких видів комах і дозволені до широкого споживання у їжу як альтернатива м’ясу та рибі.

За підсумками засідання викладачі надали поради здобувачам вищої освіти щодо написання тез на теми, які обговорювалися, для участі у студентських всеукраїнських та міжнародних конференціях.

Автори: Олена МАРКОВСЬКА, Ірина СТЕЦЕНКО