ОБЕРІТЬ ПОТРІБНУ МОВУ

Ukrainian English French German Turkish

Аналіз стану посівів озимих зернових культур та планування проведення весняної посівної кампанії

За підтримки проректора з наукової роботи Аверчева О.В. впродовж 11-12 березня 2021 року на чергових засіданнях студентського наукового гуртка «Майстерня аграрія» кафедри рослинництва та агроінженерії агрономічного факультету ХДАЕУ (керівник гуртка – к.с.г.н., Василенко Н.Є.) відбулися практичні заняття з дисципліни рослинництво за участі д.с.-г.н. доцента Домарацького Є.О., к.с.-г.н. ст. викладача Василенко Н.Є., та асистента Нікітенко М.П. на тему: «Аналіз стану посівів озимих зернових культур та планування проведення весняної посівної кампанії». В лабораторних умовах проведено аналіз попередньо відібраних дослідних зразків озимих зернових культур з дослідного поля Херсонського державного аграрно-економічного університету.

  

Попереднім аналізом встановлено, що стан перезимівлі пшениці озимої на дослідному полі можна кваліфікувати як добрий, оскільки число рослин, що загинули впродовж зимового періоду є мінімальним. Студентами відмічено, що найкраще перезимували рослини пшениці озимої з добре сформованим вузлом кущення та 3-4 пагонами, такі рослини ще восени сформували добре розвинену кореневу систему. Залежно від сорту така кількість пагонів утворюється за 50-60 днів осінньої вегетації (від сівби до припинення вегетації, коли середньодобова температура встановлюється на рівні 5°С), за цей період накопичується сума температур 560-580°С.

 

Студентами обговорені питання важливості весняної діагностики посівів для визначення ступеню їх зрідженості. За результатами чого приймається рішення щодо доцільності їх подальшої вегетації, проведення азотних підживлень або навпаки, підсіву зріджених і слабких полів, запропоновано комплекс весняно-польових робіт. Було відмічене, що окремі досліджувані зразки мали високий рівень засміченості зимуючими бур’янами, відтепер зрозуміло, що на цих полях необхідно планувати весняне внесення гербіцидів для захисту посівів. Інші зразки, навпаки, мали мінімальний рівень засміченості, а відтак, ці поля не потребують додаткової «хімічної прополки» весною.

Одним з основних завдань для успішного проведення весняної посівної кампанії є посів високоякісним і кондиційним насінням польових культур, яке характеризується певною крупністю, високою енергією проростання і лабораторною схожістю. Посів кондиційним насінням є основою формування високих показників урожайності і рентабельності вирощування польових культур. В умовах навчальної лабораторії кафедри рослинництва та агроінженерії студентами було перевірено зразки насіння ячменю ярого та гороху на посівну придатність. 

 

За результатами проведення наукового гуртка викладачами разом зі студентами було намічено план подальших зустрічей і тематик наступних занять «Майстерні аграрія».

Автор: к.с.-г.н. Василенко Н.Є. (14.03.2021)