ОБЕРІТЬ ПОТРІБНУ МОВУ

Ukrainian English French German Turkish

НАУКА

Літературні новинки!

Книжковий фонд Наукової бібліотеки ХДАЕУ поповнився творами гуманітарного спрямування, що мають особливе значення для формування духовності та моральності молодої людини. Тому є необхідність по-новому» більш виважено оцінювати значення гуманітарних дисциплін у системі освіти вищого навчального закладу.

В читальній залі на першому поверсі головного корпусу представлена книжкова поличка нових надходжень. З ними можливо ознайомитись, переглянути та отримати до самостійного опрацювання.

Кость Смовський. Моя служба Батьківщині.

Надзвичайно цінний документ про минулу боротьбу українців за свою волю з одвічними ворогами – руськими колонізаторами та своєчасним застереженням од нинішньої руської аґресії.

Розповідь про саботування руськими армійськими чиновниками й руською «п’ятою колоною» відродження Української армії в добу гетьмана Скоропадського

 

Ми не є українофобами. Польська політична думка про Україну і українців.

У антології зібрано тексти польських політичних мислителів 90—х років XIX — 80—х років XX століття, предметом яких є українсько-польські стосунки, проблеми співжиття українців і поляків на землях етнічного прикордоння, питання незалежності України та можливі сценарії розвитку відносин між Україною та Польщею як самостійними державами

Книга дає читачеві можливість сформувати уявлення про еволюцію поглядів польських інтелектуалів на Україну та українців протягом одного з найдраматичніших періодів історії двох народів.

Для науковців, журналістів, політиків та всіх, хто цікавиться історією українсько-польських відносин.

Шевченко Н. Вітовщина. Піщинка на одвічному Шовковому шляху.

Це плід консолідованих зусиль історика-науковця та місцевих аматорів краєзнавців Вітовщини. Видання познайомить вас ближче з історією Великого Князівства Литовського, діяльністю князів Ольгерда, Вітовта, Гедиміна на українських землях.

Глибокий аналіз подій XIV-XVI ст., з посиланнями на наукові джерела, дає змогу читачеві уявити ті часи і усвідомити витоки зародження і становлення українського народу та його державності.

Смолій, Валерій. Українська національна революція ХVII ст. (1648-1676 рр.)

У праці на ґрунтовній джерельній базі та з урахуванням досягнень вітчизняної і світової історичної думки в царині дослідження революційних рухів раннього.

Нового часу зроблено спробу представити феномен Української революції XVII ст. в сукупності та взаємодії його політичних, соціальних, економічних і ментально-свідомісних складових, а також показати її роль і місце в українській і європейській історії.

Розраховано на наукових працівників, викладачів та студентів вузів, широкий читацький загал

І. Качуровський. Променисті сильвети: лекції, доповіді, статті, есеї, розвідки

У підсумковій збірці літературознавчих розвідок висвітлено промінентні постаті майстрів українського слова — як загальновизнаних, так і тих, чия творчість донедавна залишалась у тіні.

Завдяки широті охопленого матеріалу і потужній інтелектуальній енергетиці авторського викладу книгу можна розглядати як оригінальний підручник з історії української літератури кінця XIX—XX ст.

Для студентів та викладачів-гуманітаріїв, усіх хто цікавиться історією українського письменства.

М. Ільницький. На перехрестях віку. Книга 1

Перша книга вибраних праць Миколи Ільницького містить літературно-критичні та історико-літературні статті, передмови, портрети, рецензії, які охоплюють понад сорок років його творчої діяльності. У них відображено важливі грані літературного процесу історичного періоду, сповненого драматизму суспільного життя: зв'язок слова і національного світосприйняття, трансформацію «вічних образів», характер міжлітературних взаємозв’язків і типологічних спорідненостей. У книзі окреслено характер творчої індивідуальності багатьох материкових та діаспорних українських письменників.

Видання розраховане на широке коло читачів, зокрема на науковців, студентів та аспірантів гуманітарних профілів вищої школи, вчителів літератури.

М. Ільницький. На перехрестях віку. Книга 2

До другої книги праць Миколи Ільницького ввійшли монографії про Богдана-Ігоря Антоновича, Ігоря Калинця та «портрет» літературного Львова XX століття.

Літературні портрети постають яскравими фрагментами широкого тла – літературного життя Львова протягом ХХ століття, насиченого драматичними колізіями й спрагою оновлення поетичного слова.

До другої книги праць Миколи Ільницького ввійшли монографії про Богдана-Ігоря Антоновича, Ігоря Калинця та «портрет» літературного Львова XX століття.

М. Ільницький. На перехрестях віку. Книга 3

Третя книга вибраних літературознавчих праць Миколи Ільницького містить статті про творчість Івана Франка, Михайла Яцкова, розвиток поезії і критики в Західній Україні у 20-30-ті роки ХХ століття, тенденції поетичного процесу в умовах довоєнної та повоєнної еміграції – від «Празької школи» до «Нью-Йоркської групи», а також спогади про сучасників.

  

С. Віднянський. Об'єднана Європа: від мрії до реальності

У книзі подано політичні біографії сімнадцяти політичних діячів, котрі відіграли суттєву роль в історії європейської інтеграції: німців, французів, британців, чехів, австрійця, італійця, поляка, росіянина. Своїми ідеями, поглядами та діяльністю у ХХ-на початку ХХІ ст. вони помітно вплинули на розвиток та формування сучасної моделі об'єднаної демократичної Європи. 

Історичний матеріал, який проаналізовано й узагальнено в книзі, дає   змогу читачеві глибше зрозуміти основні передумови, етапи, характер, проблеми й перспективи європейського інтеграційного процесу та змогу скласти адекватне уявлення про складність європейських процесів і, водночас, відчути їх людський вимір, їх живий творчий зміст.

 Автор: Наукова бібліотека ХДАЕУ