ОБЕРІТЬ ПОТРІБНУ МОВУ

Ukrainian English French German Turkish

Науково-педагогічні працівники та здобувачі вищої освіти прийняли активну участь в міжнародному симпозіумі «Всесвітній день ґрунту 2023: «Ґрунт і вода: джерело життя»»

5 грудня 2023 святкується Всесвітній день ґрунту. В цей день Продовольча та сільськогосподарська організація ООН (ФАО) (англ. Food and Agriculture Organization, FAO) провела міжнародний симпозіум «Всесвітній день ґрунту 2023: «Ґрунт і вода: джерело життя»» в якому активну участь прийняли науково-педагогічні працівники та здобувачі вищої освіти Херсонського державного аграрно-економічного університету.

Виживання нашої планети залежить від дорогоцінного зв’язку між ґрунтом і водою. Проведений міжнародний симпозіум «Всесвітній день ґрунту 2023: «Ґрунт і вода: джерело життя»» мав на меті підвищити обізнаність про важливість і взаємозв’язок між ґрунтом і водою для досягнення стійких і стійких агропродовольчих систем. Міжнародний симпозіум - це унікальна глобальна платформа, яка не тільки вшановує ґрунти, але й надає можливість і залучає громадян у всьому світі до покращення стану ґрунту.

Ключовими повідомленнями на міжнародний симпозіум «Всесвітній день ґрунту 2023: «Ґрунт і вода: джерело життя»» були:

Ґрунт і вода є основними ресурсами для підтримки життя на Землі.

  • Ґрунт і вода є основою для виробництва їжі, екосистем і добробуту людей. Усвідомлюючи їх неоціненну роль, ми можемо вжити активних заходів, щоб зберегти ці ресурси для майбутніх поколінь.
  • Ерозія та ущільнення ґрунту порушують здатність ґрунту зберігати, дренувати та фільтрувати воду, а також підвищують ризик повеней, зсувів та піщаних/пилових бур.
  • Грунт і вода є середовищем, в якому рослини ростуть і отримують необхідні поживні речовини.
  • Здоровий ґрунт відіграє вирішальну роль як природний фільтр, який очищає та зберігає воду, коли вона проникає в землю.
  • На системи богарного землеробства припадає 80 відсотків орних угідь, що забезпечує 60 відсотків світового виробництва продовольства. Ці системи значною мірою залежать від ефективних методів керування вологістю ґрунту.
  • Системи зрошуваного землеробства забирають 70% світової прісної води та займають 20% орних угідь.

Ґрунт і вода - взаємопов’язані ресурси, які потребують інтегрованого управління.

  • Здоров'я ґрунту, якість і доступність води взаємопов'язані.
  • Впровадження методів сталого управління ґрунтами підвищує доступність води для сільського господарства. Здорові ґрунти, збагачені органічними речовинами, відіграють вирішальну роль у регулюванні утримання та доступності води.
  • Ефективне використання якісної води, сприяння сталому використанню добрив і пестицидів, застосування відповідних методів зрошення, покращення дренажних систем, контроль закачування та моніторинг рівня солоності ґрунту та ґрунтових вод є важливими для підтримки стійких методів сільського господарства.
  • Стале управління ґрунтом є ключовим для підвищення продуктивності води в зрошуваних системах.

Неправильна практика управління ґрунтом і водою впливає на ерозію ґрунту, біорізноманіття ґрунту, родючість ґрунту, а також якість і кількість води.

  • Дефіцит води призводить до втрати біорізноманіття ґрунту, тоді як вимивання та евтрофікація в результаті ведення сільського господарства призводять до втрати біорізноманіття у водоймах.
  • Неправильне використання пестицидів і добрив не лише загрожує якості ґрунту та води, але й створює значні ризики для здоров’я людини та екосистем.
  • Погана практика зрошення та дренажу є одними з основних чинників засолення ґрунту.
  • Підвищення рівня моря сприяє втраті землі, збільшуючи ризик засолення ґрунту та засолення, що може негативно вплинути на продуктивність сільського господарства.

Збереження ґрунту та води сприяє пом’якшенню наслідків зміни клімату та адаптації до них.

  • Покращене управління ґрунтом і водою покращує здатність землі протистояти екстремальним кліматичним явищам, таким як посухи, повені та піщані/пилові бурі.
  • Інтегровані методи управління ґрунтом і водою забезпечують важливі екосистемні послуги, підтримуючи життя на землі та підвищуючи стійкість екосистеми.
  • Здорові ґрунти діють як поглинач вуглецю, поглинаючи вуглець з атмосфери, таким чином сприяючи як адаптації до зміни клімату, так і зусиллям із пом’якшення наслідків.

Автор – Лавренко С.О.