ОБЕРІТЬ ПОТРІБНУ МОВУ

Ukrainian English French German Turkish

Бій під Крутами – бій за майбутнє України

Патріотичне виховання студентської молоді – важлива складова виховного процесу. 30 січня 2023 року відбулася зустріч куратора Жанни Олександрівни Шаталової зі здобувачами вищої освіти групи третього курсу спеціальності 193 Геодезія та землеустрій в режимі он-лайн. Зустріч було присвячено вшануванню пам’яті героїчної української молоді, що приймала участь в бою під Крутами 29 січня 1918 року, який став для Українського народу символом героїзму та самопожертви молодого покоління в боротьбі за незалежність, прикладом для сучасних захисників України, як успішно боротися проти численного ворога.

105 років тому, загін із курсантів, студентів та гімназистів зійшовся у нерівному бою з багатотисячною армією Михайла Муравйова, який тривав близько шести годин. Українські вояки й добровольці зупинили на деякий час наступ більшовиків на Київ.

У той час в Бресті тривали переговори між Українською Народною Республікою та країнами Четверного союзу щодо мирного договору (Брест-Литовський мирний договір). 9 лютого 1918 року його підписали. Цей документ визнав незалежність Української Народної Республіки і став підставою для надання військової допомоги Україні у відбитті російської агресії.

У полон до більшовиків під час бою потрапили 7 поранених студентів, які були відправлені до Харкова. Ще 27 студентів під час відступу у темряві потрапили до рук більшовиків. Розлючені великими втратами «червоні» катували і стратили студентів. Гімназист Пипський перед розстрілом почав співати гімн «Ще не вмерла Україна», інші студенти його підтримали. Тіла страчених були поховані місцевим священиком на кладовищі с. Печі. Пізніше їх було з почестями перепоховано на Аскольдовій могилі у Києві.

На похоронах було присутнє вище державне керівництво, зокрема, Михайло Грушевський. Похорон крутянців 19 березня 1918 року мав дуже велике символічне значення, тому що в цей день знімали з будинку Центральної Ради російський герб – двоголового орла.

У 2006 році на залізничній станції Крути відкрито меморіал пам'яті полеглих, у 2012 році на місці дерев'яного хреста, де покояться їх останки на Аскольдовій могилі у Києві, встановлено кам'яний.

На початку повномасштабного вторгнення, 1 березня 2022 року, російські окупаційні війська дійшли до станції Крути, що на Чернігівщині. Там вони у звичному для себе варварському стилі спочатку обстріляли меморіал пам’яті героїв Крут 1918 року, а потім радісно фотографувалися на його фоні. Та вже за кілька годин ЗСУ й місцева тероборона знищили російських загарбників, як і 104 роки тому.

Станція «Крути» – тільки одна із численних битв в одвічному «хрестовому поході» Росії проти України, однак відважні патріоти, які захищали Україну під Крутами – справжні Герої, завдяки яким таки постала наша незалежність. Як і сучасні Герої, які на своїх плечах міцно тримають нашу незалежність, захищають свою Батьківщину від зазіхань зухвалого агресора. Вони боролися, щоб ми перемогли.

Наприкінці зустрічі здобувачі вшанували пам’ять загиблих захисників нашої Батьківщини хвилиною мовчання.

Автор: асистент кафедри землеустрою, геодезії та кадастру Жанна Шаталова