ОБЕРІТЬ ПОТРІБНУ МОВУ

Ukrainian English French German Turkish

Онлайн-екскурс «Україна – «Східна Брама Європи»: виправдання незалежності»

«Україна – суверенна, незалежна, демократична, соціальна, правова держава» – це не тільки норма конституційного права (ст. 1 Конституції України) або визнаний у 1991 р. міжнародною спільнотою факт, а й логічний та закономірний результат історичного поступу українського народу. Але, на жаль, у ХХІ ст. через 31 рік з моменту укладання Акту проголошення незалежності України (24 серпня 1991 р.), Україна змушена виправдовувати свій статус суверенної держави та боротись за територіальну цілісність.   

15 вересня 2022 р. в Херсонському державному аграрно-економічному університеті у межах заходів, присвячених відзначенню Дня Незалежності України, за участі доцента кафедри професійної освіти, кандидата педагогічних наук Інни Варнавської і старшого викладача кафедри публічного управління та права, кандидата історичних наук Дар’ї Сачко  було проведено історико-просвітницький онлайн-екскурс «Україна – «Східна Брама Європи»: виправдання незалежності», основна мета якого – продемонструвати місце і значення України на міжнародній арені протягом всього періоду державності.

Використання метафори «Брама Європи», яку запропонували українські історики Сергій Плохій та Віктор Брехуненко, є актуальним щодо характеристики України та визначення її становища на світовій арені. Статус країни, яка розділяє/поєднує світи та цивілізації, Україна набувала протягом століть своєї історії. Наша держава є початком Євразійського степу та східним краєм Європи, межею Західної та Східної цивілізацій, християнства та мусульманства. Як міст між Європою та Азією українська територія та суспільство сприяли міжнародній торгівлі та інтелектуально-культурному обміну, захищала західний світ від іноземних навал кочового світу – хазарів, печенігів, половців, монголів. Україна протягом століть залишалась «яблуком розбрату» сусідніх держав: Велике Князівство Литовське-Московська держава-Золота Орда (XIV-XVI ст.), Австрійська-Російська-Османська імперії (XVIII-XX ст.), Німеччина-СРСР (1939-1945 рр.) тощо. І от зараз Україна опинилась між демократичним та тоталітарним світами, Організацією Північноатлантичного Альянсу та Організацією Договору про колективну безпеку.

Перед українським суспільством стоїть важливе завдання пригадати всі можливості, які дає особливе геополітичне становище, відродити у пам`яті найцінніший історичний досвід: українські землі – важливий світовий торгівельний Хаб від Київської держави до незалежної України, центр найвищої демократії та розвитку капіталізму XVII століття – Запорізька Січ, Держава Війська Запорозького, інтелектуальне поле Австрійської (Австро-Угорської) та Російської імперій, об’єкт завоювань у роки Першої та Другої Світових війн. А найголовніше не втратити у виснажливій боротьбі прагнення до свободи та самовизначення, які українці виявляли у роки національного відродження (ХІХ ст.), Української революції 1917-1918 рр., боротьби за державну незалежність 1918-1921 рр. та її проголошення у 1991 р.