ОБЕРІТЬ ПОТРІБНУ МОВУ

Ukrainian English French German Turkish

X Міжнародна конференція GISTECHUA-2021 Новітні технології ГІС/ДЗЗ в Україні

Масштабна подія в галузі ГІС-технологій та ДЗЗ відбулась 20 жовтня 2021 року у м.Києві.

На заході, проведеному з усіма мірами безпеки, були присутні представники державних установ, місцевого самоврядування, громадських організацій,  бізнесу, закладів освіти і науки (280 спеціалістів зі 170 організацій, у т.ч. представники близько 25 закладів вищої освіти).

Херсонський державний аграрно-економічний університет  на конференції представляла спеціаліст з багаторічним досвідом у галузі ГІС та ДЗЗ, викладач профільних дисциплін, старший викладач кафедри землеустрою, геодезії та кадастру Лариса Куракова. 

 

В рамках конференції пройшла виставка дронів, коптерів, геодезичного обладнання. Серед новинок хотілося б відзначити авіаційні комплекси FLIRT українського виробника Abris DG для збору геопросторових даних; RTK-приймачі нового покоління з інерціальною системою нахилу (imu) до 60°,  що дозволяє робити швидкі вимірювання без необхідності утримувати віху у вертикальному положенні; лазерні сканери  Leica BLK360, які застосовують для отримання цифрової трьохвимірної моделі та   виконують панорамне сканування об'єкта зі швидкістю 360000 точок в секунду; повністю роботизований скануючий тахеометр  Trimble SX12;  унікальні середньоформатні камери від світового лідера Phase One; високоякісні 3D-стерео монітори 3D PluraView, які фактично є стандартом якості 3Д-візуалізації в усьому світі.

На пленарному засіданні доповідачами від  лідерів геоінформаційної галузі, користувачів та постачальників ГІС та ДЗЗ представлено тренди галузі геопросторових даних.

Представники компаній - супутникових операторів доповіли про нові, революційні можливості, які надають супутники, що здатні продукувати знімки з роздільною здатністю до 30 см на піксель, та навели приклади успішного застосування супутникових знімків для військових місій, аналізу рослинного покриття, екологічного моніторингу, метеорологічного прогнозування та оцнки наслідких стихійних лих, та інше.

Супутникові знімки містять багато інформації про місцевість, яку можна відтворити за допомогою спеціального програмного забезпечення.

На конференції були презентовані,  як нові геопросторові рішення для збору, аналізу та візуалізації даних, так і приклади практичного застосування  сучасних ГІС інструментів, технологій обробки геопросторової інформації: зразки готових рішень для державного сектору та агробізнесу, в тому числі з залученням аналітики супутникових даних; інноваційні технології DJI Enterprise для сучасного дорожнього господарства, зокрема можливості застосування сучасних дронів та коптерів при інженерно-геодезичних вишукуваннях, обмірних креслення шляхопроводів, інвентаризації земель під дорогами, моніторингу стану будівництва та поточного стану доріг тощо; використання автономних безпілотних комплексів Аpache для гідрографічних вишукувань та батиметричної зйомки; 5 найвизначніших сучасних геоінформаційних технологій застосування геопросторової інформації для територіальних громад, серед яких – Гіс-інфраструктура, можливість інтеграції даних з багатьох джерел, перевірка якості отриманих даних та формування бази геоданих, подання інформації та стандартизація різноманітних інтерфейсів, імплементація готових рішень і процесів у інформаційну систему територіальних громад; досвід використання дронів (БПЛА) у містобудівній діяльності.

Андрій Галайда, начальник департаменту розвитку НІГД Держгеокадастру, доповів про розбудову національної інфраструктури геопросторових даних, основні  виклики та проблеми, з якими сьогодні стикаються державні структури та приватні компанії.

До інформаційно-насиченого діалогу були залучені найкращі спеціалісти у галузі ДЗЗ та ГІС.

Багато уваги також приділено темам картографування, створення цифрових моделей рельефу, розроблення комплексних планів просторового розвитку територій територіальнх громад, застосування публічних даних в земельній сфері; навчання ГІС-технологіям.

 

Автор: ст.викладач кафедри землеустрою, геодезії та кадастру Куракова Л.Г. (28.10.2021)