ОБЕРІТЬ ПОТРІБНУ МОВУ

Ukrainian English French German Turkish

Увага! На території м. Херсон зафіксована поява нового небезпечного шкідника – клопа мармурового

Науковці кафедри ботаніки та захисту рослин Херсонського державного аграрно-економічного університету систематично проводять моніторинг наявності шкідників на території м. Херсон. Деякі з шкідників є знайомими, але трапляються й нові, незнайомі для Півдня України види. Так в цьому році на території м. Херсон було виявлено нового небезпечного карантинного шкідника клопа мармурового (HalyomorphahalysStal.).

Це поліфаг, який паразитує на більш ніж ста видах рослин з 47 ботанічних родин. Пошкоджує томати, огірки, перець, баклажани, кукурудзу, пшеницю, ячмінь, сорго, бобові культури (сою, горох, квасолю, нут), соняшник, виноград, яблуню, грушу, персик, абрикос, черешню, вишню, обліпиху, інжир, шовковицю, малину, ожину, лохину, горіхоплідні (ліщину, фундук, горіх волоський, фісташки), цитрусові (мандарини, лимони, апельсини), хурму, троянду, декоративні деревні культури (павловнію, катальпу, айлант, магнолію, падуб, церцис, платан і ін.) і лісові породи (клен, ясен та ін.).

Основним ареалом проживання клопа мармурового історично були країни Південно-Східної Азії (В'єтнам, Тайвань, Китай, Японія, країни Корейського півострова), але починаючи з 1996 року шкідник почав активно заселяти спочатку країни американського континенту. Комаха було виявлено в 34 штатах Америки і на півдні Канади, а в 2007 році вона дісталася і до Європейського континенту. Вважається, що клоп був завезений в ці країни разом з поставками цитрусових і фейхоа.

Зважаючи на відсутність природних ворогів чисельність популяції цих комах донині стрімко зростає, представляючи все більшу загрозу для сільськогосподарських культур. Наприклад, тільки в Сполучених Штатах Америки, через якихось кілька років після виявлення шкідник протягом тільки одного року приніс збиток у 33 мільярди доларів. Завдяки цьому факту часто мармурового клопа називають «американським».

Уже в 2010 році комаха була відмічена в Новій Зеландії, а в 2014 на території Абхазії і Грузії де, починаючи з 2015 року, почалося масове розмноження цього шкідника.

Починаючи з 2016 року Абхазія несе істотні втрати врожаю на субтропічних культурах. Наприклад, тільки в 2017 році мармуровий клоп знищив близько половини всього врожаю мандаринів.

Італія була першою в Європі країною, яка зазнала шкодочинних наслідків агресивності даного шкідника. Менш ніж за 10 років з моменту появи, комаха завдала летального удару італійській фруктовій промисловості, спричинивши втрати врожаю виробникам яблук, груш, ківі, персиків, абрикосів, черешень, горіхів волоських і навіть кукурудзи та сої до 100%. Наразі у 2019 році, вартість збитків була оцінена у 250 мільйонів євро.

На сьогоднішній день клопів мармурових можна спостерігати і в Україні. Його наявність була зафіксована в Одеській області.

 

 

Автор: Мринський І.М. (14.09.2021)