ОБЕРІТЬ ПОТРІБНУ МОВУ

Ukrainian English French German Turkish

Участь у семінарі: «Кліматичні умови та сільське господарство»

Нам більше не потрібно запитувати себе, чи відбуваються зміни клімату і чи спричинені вони діяльністю людини. Натомість ми повинні спитати себе: "Що можу зробити саме я і зараз?"

Вплив глобальних змін клімату на розвиток сільського господарства, визначення пріоритетних напрямів наукових досліджень та зниження негативного впливу екстремальних кліматичних явищ на продуктивність агросфери все це - виклики сьогодення для аграрної науки та освіти.

7 липня 2021 року проректор з наукової роботи та міжнародної діяльності, професор Аверчев Олександр Володимирович виступив на семінарі "Кліматичні зміни та сільське господарство" (DSIK Україна Воркшоп) за підтримки Німецького товариства «German Cooperation»  з презентацією на тему «ДОРАДЧІ СЛУЖБИ УКРАЇНИ ТА ПОТЕНЦІЙНИЙ ПІХІД ДО УПРАВЛІННЯ КЛІМАТИЧНИМИ РИЗИКАМИ». Акцентував увагу саме на кліматичні зміни які спостерігаються останнім часом на території країни та можливості дорадництва в цій сфері. Дорадники трансформують – передають знання і передовий досвід товаровиробникам, переробляючи результати науки в доступну для розуміння товаровиробниками форму.  Також відмітив, що один час вирішальним чинником виробництва була земля, потім капітал ... сьогодні вирішальний фактор - сама людина і його знання!

Встановлення нових правил та ініціатив для таких галузей, як сільське господарство, лісова промисловість та утилізації відходів передбачають ґрунтовні системні трансформації та модернізацію факторів, що вагомо впливатимуть на кліматичні умови. В Херсонському державному аграрно-економічному університеті, на протязі тривалого періоду, науковці розробляють та впроваджують адаптивні технології вирощування сільськогосподарських культур та тварин в умовах змін клімату.

2007 року на базі університету був створений центр підготовки та підвищення кваліфікації дорадників та експертів дорадників, де провідні вчені університету здійснюють підготовку консультантів та ознайомлюють з новітніми технологіями вирощування рослин, тварин, аквакультури тощо.

2019 року було створено «Центр біологізації Півдня України», а у 2020 році, за підтримки українського проєкту бізнес-розвитку плодоовочівництва UHBDP, лабораторію «Біологізації плодоовочівництва», на базі якої науковці проводять дослідження з питань використання біопрепаратів, як складової адаптивних технологій основних і нішевих культур в  екстримальних умовах вирощування.

Запроваджуються в університеті новітні курси (Агрокебети, Агроскаутинг)  та дисципліни (адаптивні технології, біологізація виробництва, впровадження елементів діджиталізації, аграрна політика), які дають змогу здобувачам вищої освіти після завершення університету бути готовими для роботи в умовах глобальних змін клімату. Всі власні та світові досягнення використовуються під час підготовки здобувачів усіх рівнів освіти. 

Під час обговорення, багато експертів погодилось, що такі рішення є важливими - вони впливають на нашу поведінку та поведінку наших знайомих, змушуючи  рано чи пізно змінювати свій спосіб життя.

Тож, всі учасники семінару підкреслили, що шлях до цієї мети передбачає щоденні рішення, але слушно й інше: ваші дії вплинуть на планету найближчими десятиліттями у кращий або гірший спосіб. 

 

 

Автор: Піскун Єлизавета (09.07.2021)