ОБЕРІТЬ ПОТРІБНУ МОВУ

Ukrainian English French German Turkish

Наукова діяльність факультету рибного господарства та природокористування із створення нової технологій вирощування перлів

У Херсонському державному аграрно-економічному університеті два роки ведеться науково-дослідна робота із створення та практичної апробації вітчизняної технології вирощування перлів.

Дослідження реалізовуються у співпраці двох кафедр факультету рибного господарства та природокористування. Технологія відпрацьовується провідними фахівцями в галузі водних біоресурсів та аквакультури – завідувачем кафедри водних біоресурсів та аквакультури, доцентом П.С. Кутіщевим та доцентом кафедри екології та сталого розвитку імені професора Ю.В. Пилипенка, доцентом В.В. Оліфіренком.

 

Дослідження проводяться на базі науково-дослідної лабораторії «Перспективи аквакультури» з експериментальною установкою замкненого водопостачання (УЗВ). До експериментів залучені студенти факультету, які на практиці застосовують отримані теоретичні знання, опановують методики досліджень, отримують навички роботи з УЗВ.

  

Науковцями визначені та відпрацьовані у лабораторних умовах основні етапи технології вирощування перлів. Запропоновані та апробовані на практиці варіанти утримання перлівниць сумісно із австралійським раком та іншими нетрадиційними об’єктами аквакультури. Визначено основні екологічні параметри при утриманні перлівниць в умовах УЗВ, ведеться робота із створення кормів для годівлі перлівниць з метою покращення показників та підвищення ефективності їх вирощування.

   

Наразі іде опрацювання отриманих раніше експериментальних даних, готуються два патенти. Для дослідження швидкості відкладання перлового шару було запропоновано та випробувано спеціальний науковий метод виготовлення зрізів вирощених перлин, який не має аналогів. Він дозволяє із високою точністю визначити швидкість росту перли та якість перлового шару.

  

Для апробації та удосконалення технології вирощування перлів, науковці планують відпрацювати досліди у ставах півдня України в виробничих умовах рибного господарства.

Автори: Кутіщев П.С. – доцент, завідувач кафедри водних біоресурсів та аквакультури; Оліфіренко В.В. – доцент кафедри екології та сталого розвитку імені професора Ю.В. Пилипенка (26.05.2020)