ОБЕРІТЬ ПОТРІБНУ МОВУ

Ukrainian English French German Turkish

Сучасні методи виявлення шкідників сільськогосподарських культур та їх стадій розвитку

Кількісне та якісне визначення шкідників сільськогосподарських культур має важливе значення для агронома. Це дозволяє вчасно підібрати та прийняти вірне управлінське рішення щодо заходів захисту від шкодочинного об’єкту.

Пристосування для проведення ентомологічних обліків бувають різні. Найбільш часто вживані – це ентомологічний сачок та лупа. Можна також скористатися навіть польовим мікроскопом.

В наш час фактично кожна людина забезпечена мобільним телефоном, який має функцію зйомки. Камера сучасного телефону здатна створити зображення При цьому вона має фіксовану фокусну відстань, що не завжди підходить для зйомки деяких дрібних об'єктів. Розширити функціонал смартфона допоможе об'єктив для телефону. Компактний і легкий гаджет встановлюється на телефон за допомогою спеціального кріплення та дозволяє робити макрознімки в польових умовах.

Макрознімки полегшують розпізнавання шкідника або його стадій розвитку, особливо, якщо розміри об’єкту дуже дрібні.

Наведемо приклад. При обстеженні посіву ріпаку озимого було виявлено пошкодження черешків листків – ушкодження характерне для прихованохоботника стеблового капустяного (Ceutorrhynchus quadridens Panz.). В польових умовах використання телефону з об’єктивом-насадкою дозволило встановити в місці пошкодження яйцекладку шкідника. Яйця прозорі, овальні. Неозброєним оком їх практично не можливо помітити. Розмір яйця становить 0,8 мм.

Сучасні технології не стоять на місці та дозволяють полегшити роботу агроному!

Автор: доцент кафедри ботаніки та захисту рослин Мринський І.М. (21.04.2020)