ОБЕРІТЬ ПОТРІБНУ МОВУ

Ukrainian English French German Turkish

Злива нових знань і шквал вдячних емоцій

Місяць тому в нашому університеті стартував бліц-проект «Інфо=меридіан». Зініційований він викладачами і студентами кафедри публічного управління та адміністрування і передбачає низку інформаційно-просвітницьких відкритих діалогів, практикумів і тренінгів щодо професійного визначення майбутніх абітурієнтів.

Зокрема, щопонеділка, після опівдня, наш університет став незмінним місцем зустрічі зі старшокласниками ліцею журналістики, економіки та правознавства Херсонської міськради.

І вчора знову наші друзі потрапили під рясний подвійний дощ. Не тільки з небес, але й від потужної інформаційної зливи нових та досі незвіданих знань. За словами наших юних друзів-ліцеїстів, їх сповна накрила реальна емоційно-піднесена злива від спілкування з неймовірно глибокою, цікавою особистістю, шанованою на Херсонщині в колах політиків, державних службовців та науковців – Тамарою Миколаївною Алексенко.

Її професійна біографія охоплює багаторічний досвід роботи на відповідальних посадах в облдержадміністрації, де щоденно доводилося вирішувати доленосні проблеми з різних сфер не тільки гуманітарної сфери життєдіяльності області, а ще й людських доль. Сьогодні ж Тамара Миколаївна – головний консультант Національного інституту стратегічних досліджень при Президентові України. А за характером – людина, яка невпинно віднаходить нові знання, цікаві інтереси, якими вміє щедро і головне – щиро поділитися зі своїми співбесідниками.

Ліцеїстам імпонувало все: манера спілкування, набуті нові знання, уміння, висновкові думки, якими щедро поділилася з ними Тамара Миколаївна. Це був відкритий монолог обізнаного практика державної служби про особливості управлінської роботи. Зокрема, йшлося про необхідність глибинного опанування не лише професійних, а ще й енциклопедичних знань, адже ця робота – публічна, на виду. Відтак сучасний керівник, управлінець, політик має бути інтелектуальним лідером, який уміє конструктивно мислити, оперативно ухвалювати рішення, які почасти, за нинішніх реалій, зумовлені непростими неординарними ситуаціями.

Зацікавленості до спілкування ліцеїстів із Т.М.Алексенко додала не тільки її багатовекторна ділова інформаційна та енциклопедична обізнаність, а й щира відвертість із особистісного життєвого досвіду. І про рідного дідуся – керівника колгоспу на Житомирщині, який, отримавши Державну премію за надвисокий урожай льону, витратив на ті часи захмарні преміальні кошти не на ремонт власного будинку, а на будівництво дитячого садка, який і досі збережений. Такі морально-етичні деталі слугували набагато переконливішим прикладом про справжність людських чеснот, які мусить виховати в собі кожен, хто мріє про політичну, управлінську та керівну кар’єру. Саме так сприйняли ліцеїсти сповідальні сюжети з життя від Тамари Миколаївни Алексенко, яка сама в колах державних службовців має цілком заслужене ім’я інтелектуально-морального авторитету, людини слова, доказових вчинків мудрості і гуманізму, до того ж іще й самовідданого волонтера-екскурсовода.

Цілком логічно, що майбутні абітурієнти поспішали не випустити зі своєї уваги жодну її думку, уважно вислуховували і долучалися до діалогів після прослуховування її ілюстративних психолого-терапевтичних новел, де в сюжетних лініях – усе ті ж основи справжнього людського таланту, відданості своїм мріям та морально-етичним заповідям. А ще – старанно занотовували найважливіші висновкові думки. 

І, безперечно, апогеєм цих діалогів стали практичні завдання, щедро запропоновані Тамарою Миколаївною. Відтак, ліцеїсти вкрай зацікавлено долучилися до визначення своїх життєвих і професійних мотивацій за методиками «5 практичних кроків» та створення програми пріоритетних особистісних  мрій та бажань. І ключовим подарунком на цій зустрічі стала вправа за методикою «Квадрат Декарта». Її Тамара Миколаївна проілюструвала на прикладі не тільки професійних знань, а ще й на досвіді рідного онука, коли з-поміж багатьох можливостей, на основі ретельного аналізу усіх можливостей та обставин, зробив власний вибір - навчатися в Херсоні, у нашому університеті.

І вже сьогодні, пригадуючи жваве обговорення ліцеїстів та їхнього досвідченого наставника (знаного в нашому краї педагога з економіки та фінансової грамотності Ірини Семенівни Гнесюк) та переглядаючи світлини цієї зустрічі, можна сміливо твердити: ці знання неодмінно допоможуть майбутнім абітурієнтам сформулювати свої мотивації щодо професійного вибору, мати в перспективі фах, обраний і за вибором душі, і за логічними висновками.

Автори: Ольга Карташова, кандидат економічних наук, доцент кафедри публічного управління та адміністрування економічного факультету ХДАУ, Любов Русалкіна, асистент кафедри публічного управління та адміністрування ХДАУ, член Національної Спілки журналістів України (25.02.2020)