ОБЕРІТЬ ПОТРІБНУ МОВУ

Ukrainian English French German Turkish

Перший старт «Інфо=меридіану»

І сталося це не десь на протяжних земних просторах, де меридіани з паралелями утворюють градусну сітку. І не у астрономічний висотах далекого космосу, де небесний меридіан утворює велике коло сфери, яке проходить через полюси світу, а у нашому рідному ХДАУ.

«Інфо=меридіан» - саме так не зовсім стандартно називається і через знак рівності пишеться  новий бліц-проект, зініційований викладачами і студентами кафедри «Публічне управління та адміністрування». Він передбачає системне профорієнтаційне навчання для нинішніх випускників херсонських шкіл. Зокрема, окрім іншої, вкрай необхідної інформації для майбутніх абітурієнтів, запланована низка практикумів щодо медійної грамотності, основ журналістики, PR-технологій та соціальних комунікацій.

Надійним, уже роками перевіреним екіпажем, який насмілився першим вийти на стартовий майданчик нашого «Інфо=меридіану», стали учні ліцею журналістики, економіки та правознавства Херсонської міськради. І хоча б як не перешкоджав рясний дощ, наші учнівсько-студентські екіпажі до нової подорожі прибули завчасно.

…Стартову кнопку, як і належить командиру екіпажу, натиснула доктор наук із державного управління, професор кафедри «Публічного управління та адміністрування» економічного факультету ХДАУОлена Михайлівна Вольська. Вона вже мала не одну зустріч із ліцеїстами: і під час лекцій, і в неформальних діалогах, та тут – особливий момент. Унікальність цього проекту – не диктувати, не завантажувати ліцеїстів теоретичними постулатами, а сповна зануритися в формат практичної роботи. Відтак і перший старт – суцільна командна, комунікаційна робота старшокласників та викладачів кафедри.

Ліцеїсти мали протягом години обговорити конче необхідні інформаційно-організаційні аспекти цього проекту, спланувати роботу свого екіпажу не тільки в навчальні дні другого семестру, а ще й на весняні канікули. А ще – встигнути засвоїти основи діалогічного спілкування, зокрема, ключові аспекти такого вкрай актуального нині інформаційного жанру як інтерв’ю.

Саме так і вчинила група наших обдарованих ліцеїстів-економістів. Днями вони повернулися зі столиці, де брали участь у всеукраїнському конкурсі з економічної грамотності.

Роль спікера на цьому імпровізованому брифінгу взяв на себе член команди юних фінансистів - Олександр Петрусенко. Він теж щойно повернувся зі столиці, де команда ЛЖЕП презентувала Херсонщину.

Його бліц-промову постійно й охоче доповнювали друзі по команді (цілком зрозуміло: ну такі вони - типові підліткові характери!!!). Емоційність зашкалювала ще й тому, що не всі їхні сподівання справдилися: до десятки кращих наші ліцеїсти потрапили, але перемогу вибороли юні фінансисти з Івано-Франківська, «срібло» взяли харків’яни, а бронзові нагороди розділили аж три команди - з Вінниці, Конотопу (Сумщина) та Чернівців. Та попри емоційні переживання, ліцеїсти переконали всіх у найважливішому: ця життєва практика ще не раз стане їм у нагоді. І все завдяки їхній талановитій вчительці, знаному педагогу з економіки не тільки в нашому місті, – Ірині Семенівні Гнесюк.

А потім почалися перехресні «запитання-відповіді». Першою взяла слово третьокурсниця нашого університету, яка навчається за спеціальністю «Публічне управління та адміністрування», Єлизавета Дмитрук. Зокрема, її цікавило, за якими критеріями Ірина Семенівна формувала команду ерудитів-фінансистів.

- Знань тут замало… Обирали тих, у кого – «горіли» очі, а ще - велике бажання йти на такі нелегкі випробування. Тож має ще й характер бути…

Наші імпровізовані діалоги, сповнені інформаційної новизни, поступово набирали висоти, що сягала зеніту – найвищої точки обговорення. І це спонукало до висновку: ми недарма зустрілися на цьому практикумі. Хай це буде ще одне щасливе співпадіння між нашим університетом і ліцеєм, що з нами по-сусідськи, аби й надалі наші діалоги стали системно цікавими, інформаційно збагаченими, творчо розкутими.

І – головне, аби стали корисними. І не лише сьогодні…

Автор: Любов Русалкіна, асистент кафедри «Публічне управління та адміністрування» ХДАУ, член Національної Спілки журналістів України