ОБЕРІТЬ ПОТРІБНУ МОВУ

Ukrainian English French German Turkish

425 кроків – і ти вже в університеті…

Або що нового можна дізнатися та ще й практично опанувати за годину навчання в «овальній» аудиторії Херсонського державного аграрного університету

Це направду щасливий «географічний» збіг: лише одна коротка тролейбусно-автобусна зупинка розділяє наш аграрний університет і ліцей журналістики, економіки та правознавства Херсонської міськради. Однак не тільки ця обставина уможливила педагогічну та інформаційно-просвітницьку співпрацю між нашими навчальними закладами. Щасливе співпадіння сталося ще й у засадничих поглядах наших вчительсько-викладацьких колективів. Зокрема, щодо профорієнтаційної культури, практичної підготовки майбутніх фахівців із високим емоційно-інтелектуальним рівнем для такої вкрай важливої галузі як аграрна.

…Дистанція цієї співпраці сягає вже понад чверть століття. За цей час значно розширив свої горизонти аграрний університет, відкриваючи нові спеціалізації, конче необхідні за нинішніми реаліями соціально-економічного розвитку країни. Тож цілком логічно, що і у ліцеї, і в нашому університеті, не раз змінювалися концептуальні завдання, вводилися інноваційні методики спільних навчальних та інформаційно-просвітницьких програм. Зокрема, відкриття спеціальності «Публічне управління та адміністрування» теж сприяло зростанню рейтингу зацікавленості серед ліцеїстів-абітурієнтів. А цьогорічне введення спеціальності «Право» (диплом молодшого бакалавра) уможливлює ще більшу необхідність активізувати співпрацю між ліцеєм на нашим університетом.

І вже сьогодні, в затишній «овальній» аудиторії на другому поверсі нашого центрального корпусу, відбувся перший дебют інновацій: для ліцеїстів із груп профільного навчання «Економіка» та «Журналістика» стартувала бліц-програма медійної грамотності, соціальних комунікацій, PR-технологій та реклами. Це був динамічно-цікавий усний журнал-мікс, зокрема, із такими рубриками: відкрито-сповідальний бліц-огляд в історію молодіжної журналістики, презентація новинок теорії і практики друкованих та електронних ЗМІ, експромт-демонстрація іх практичного застосування, основи ефективних комунікаційних технологій, стилістичний тренінг «Я - вимогливий редактор», пошуки та редагування «ляпінізмів». Кожен із ліцеїстів отримав у подарунок пам’ятку «Як не припуститися помилки» та міні кишенькову книжечку «Виступи і презентації» (технології переконливих монологів перед публікою) тощо.

І це був тільки перший урок. Наступний передбачає не тільки опанування теоретичних основ цих визнаних у світовій практиці знань та умінь, а й неодмінне застосування практичних технологій. І це буде не в далекій перспективі, а вже за два дні.

Саме так і вчинить команда наших обдарованих ліцеїстів-економістів (вони навіть назву їй таку оригінальну обрали – «Без застави та поручителів»). У понеділок ввечері вони поїдуть до столиці виборювати ще одну перемогу на VI Всеукраїнському конкурсі знавців курсу «Фінансова грамотність». Із собою вони візьмуть свої нотатки із наших бліц-практикумів, подаровані пам’ятки та кишенькові книжечки. Кажуть, це їм допоможе бути ще більше переконливими перед вимогливими корифеями економічної науки України.

Отже, ми вчасно зустрілися на нашій лекції-практикумі. Хай це буде ще одне щасливе співпадіння між нашим університетом і ліцеєм, що з нами по-сусідськи…

Автори: Сергій Нікітенко, кандидат історичних наук, доцент кафедри «Публічне управління та адміністрування» економічного факультету; Любов Русалкіна, асистент кафедри «Публічне управління та адміністрування» економічного факультету, член Національної спілки журналістів України (24.01.2020)