ОБЕРІТЬ ПОТРІБНУ МОВУ

Ukrainian English French German Turkish

Іще один екзамен для доктора наук або ходіть на лекції своїх колег

За тиждень до цієї події різнокольорові запрошення були вручені провідним ученим, колегам та студентам. У короткому тексті доктор економічних наук, доцент, професор кафедри публічного управління та адміністрування ХДАУ Лариса Олександрівна Потравка пропонувала відвідати свою відкриту лекцію.

Всупереч скептичним судженням щодо традиційно ретроградної ознаки такого формату навчання, по суті лекція й донині - цілком доцільна ланка в навчальних програмах. Однак за важливої умови: це має неодмінно бути в контексті нових вимог, змін, не відірваної від життя змістовності, системності, інноваційних методик, технологій та інших параметрів, яких вимагає нинішня освітня доба.

Для своєї відкритої лекції з дисципліни «Управління розвитком територій» Л.О.Потравка обрала тематику, яка нині стовідсотково на часі дня - «Брендинг територій: пошук міської ідентичності». Щонайперше вона передбачає надати нові знання, вміння та навички не тільки для студентства нашого економічного факультету, але й нинішніх і майбутніх лідерів та спеціалістів ОТГ. Адже саме їм почасти випадає наодинці просувати ідеї значущості децентралізації, економічних пріоритетів, місцевої самосвідомості, брендингу, ідентичності та іміджу територій, репутації міста і гендерного бюджетування, участі у міжнародних грантових конкурсах тощо. Окрім того, така багатовекторна, націлена на конкретні реформаторські соціально-гуманістичні зміни тематика, сприяє вподобанню смаку до науки та дослідницької діяльності серед студентства, досвідчених держслужбовців та активістів місцевого самоврядування.

І цей непростий іспит перед поважними колегами та студентами Л.О.Потравка витримала з честю. Її визначальні тези, доповнення, висновки сприймалися в лекційному форматі легко, доказово, спонукали до імпровізованих обговорень. Фактично це був імпровізований практикум мотиваційного спікера та тренера (до речі: нещодавно вона успішно провела низку тренінгів, які проводила в Запоріжжі у форматі міжнародного проекту «Партнерство для розвитку міст» (ПРОМІС»).

Не менш зацікавленим було і обговорення відкритої лекції вже на засіданні кафедри з публічного управління та адміністрування нашого університету. Колеги високо оцінили її змістовність, інформативність, інноваційність, логічність, досконале знання проблем Херсона та області в цілому, вдало дібрані презентаційні статистичні, графічні дані тощо. Позитивно сприйняли присутні й емоційний фон викладу тематики, який доказово свідчив про відчуття зацікавленості лектора - доктора наук Л.О. Потравки, її уміння подати особисту думку в досконалому лексичному форматі та темпі викладання.

Усе це втримувало стійку зацікавлену увагу слухачів - і поважних колег, і студентів. Ми ще довго обговорювали суть почутого після закінчення лекції. І радили: ходіть на лекції своїх колег. Це так мудро і корисно…

 

 

 

Автори: Ольга Карташова, доцент кафедри публічного управління та адміністрування економічного факультету ХДАУ; Любов Русалкіна, член Національної спілки журналістів України (11.12.2019)