ОБЕРІТЬ ПОТРІБНУ МОВУ

Ukrainian English French German Turkish

Херсон-Запоріжжя: тренінгові тури

Відтепер наші землі поєднують не лише історична та географічна спільності – Дніпро, ГЕС, гучна слава козацької звитяги, приязні сусідські стосунки межи людьми, ділова співдружність у різних сферах життєдіяльності, традиції в ремеслах, промислах і навіть говірках. Віднині до цих фактів і набутих раніше рис та інтересів додалися ще й нові, вкрай актуальні на державному рівні проекти, які реально стануть об’єднуючим інтелектуальним набутком для наших регіонів. Зокрема й ті, що спрямовані на місцевий економічний розвиток, що набув особливої ваги за умов децентралізації місцевої влади.

Переконливий доказ цьому – низка тренінгів, поетапно проведених цього місяця в Запоріжжі. Зініційовані вони за підтримки проєкту міжнародної технічної допомоги «Партнерство для розвитку міст» (ПРОМІС). Ідея його впровадження в Україні започаткована з квітня 2015-го і має завершитися до грудня наступного року. В Україні його реалізує Федерація канадських муніципалітетів (ФКМ) за фінансової підтримки Міністерства міжнародних справ Канади.

Спрямований цей проект на зміцнення муніципального сектору в Україні, впровадження ефективного демократичного управління та прискорення економічного розвитку. Передовсім - на основі спроможності українських міст у сфері демократизації врядування та місцевого економічного розвитку. Окрім того, проект передбачає перспективи створення сприятливого середовища для розвитку малого та середнього бізнесу, підтримки процесу децентралізації та інтегрованого планування розвитку на місцевому, регіональному та національних рівнях. А ще – поширювати знання щодо стратегічного планування, маркетингу і брендингу територій, залучення інвестицій та збереження бізнесу, розвитку трудових ресурсів, фінансування та оцінювання місцевого економічного розвитку.

Проект глибинний і за змістом, і за масштабами поширення нових знань. Адже стосується не тільки великих міст та селищ, але й новостворених ОТГ із так званих сільських «глибинок». Тож необхідно підготувати фахівців, які візьмуть на себе тренерську місію: оперативно, чітко, системно передати ці знання по ланцюжку – від студентства і до нинішніх державних службовців.

Система добору, навчання та стажування тренерів із усіх регіонів України проходила у трьох етапах і передбачала доволі вимогливий варіант. Аби здобути право на тренерську місію у своїх регіонах, треба було протягом півріччя пройти три випробувальні етапи: навчальний, тренерський і аж потім – фінальне стажування.

І ці непрості іспити (спершу - в Києві, а вже фінальні, практичні у ролі тренера - в Запоріжжі) з успіхом витримали вчені Херсонського державного аграрного університету: професор, завідувачка кафедри публічного адміністрування, доктор економічних наук Лариса Олександрівна Потравка та доцент цієї ж кафедри, кандидат економічних наук Ольга Григорівна Карташова.

Варто детально замислитися над тематикою, яка випала їм у тренерських іспитах, і вже стане зрозуміло: взята ще одна висота ґрунтовних знань та умінь. І це, безумовно, гарантуватиме поширення їх і серед студентів економічного факультету ХДАУ та ОТГ Херсонщини. Зокрема, Лариса Олександрівна за різноплановою тематикою провела низку тренінгів із різними категоріями державних службовців та лідерами ОТГ Запорізької області. Зокрема, в її групах всебічно опрацювали таку тематику: «Особливості моніторингу та оцінки місцевого економічного розвитку», «Брендинг міста: пошук міської ідентичності», «Розробка платформи та концепції бренду», «Бюджетні механізми фінансування МЕР», «Грантові механізми фінансування МЕР».

Актуальною, як на нинішні часи, була й тематика тренінгів, які проводила Ольга Григорівна Карташова. Зокрема, «Інноваційні форми інвестицій», «Нові інструменти збереження і розвитку існуючих підприємств», «Інструменти розвитку трудових ресурсів: політика уряду й приватний сектор», «Гендерні засади місцевого економічного розвитку».

А ще ж була робота за технологіями активних методів групового навчання. І цей практикум теж уже взятий за основу до ділових нотаток наших провідних науковців, котрі брали участь у тренінгах у Запоріжжі і мають амбітні плани щодо поширення цих методик на Херсонщині.

На доказ – їхня пряма мова після запорізького відрядження:

Точка зору Ольги Григорівни Карташової:

- Скажу відверто: за обсягом теоретичних знань і методологічних умінь я і мої колеги з нашої кафедри маємо ґрунтовну основу, аби і студентів за цією тематикою навчати, і нових керівників, активістів ОТГ та держслужбовців збагатити новою інформацією. Але ж знань людині забагато не буває. А надто у сфері публічного управління, економічного розвитку за умов нинішньої децентралізації органів місцевої влади. Кожна нова інформація, новий нюанс та особливості світових практик неодмінно стануть нам у великій нагоді. І головне – є це ж  кому передавати. Навіть так: дарувати. Бо такі знання – це направду великий подарунок для тих, хто прагне зробити нашу країну кращою…

Точка зору Лариси Олександрівни Потравки:

- А мене ця професійна практика спонукала до відверто амбітних планів. Зокрема, цьогоріч за проектом ПРОМІС були обрані лише 3 партнерські області: Вінницька, Запорізька, Полтавська. Тепер ось маємо реальний задум-мрію, аби в наступному етапі проекту ПРОМІС була долучена й Херсонщина. Адже нашим держслужбовцям, керівникам ОТГ слід подетально знати, які нюанси очікують кожного, хто взявся практично втілити новітні ідеї місцевого економічного розвитку.

Гарантуємо: із тренерами на Херсонщині проблем не буде. Принаймні ми з Ольгою Григорівною вже готові взятися за впровадження ідей нової філософії демократичного врядування.

Автор: Любов Русалкіна, член Національної спілки журналістів України (25.11.2019)