ОБЕРІТЬ ПОТРІБНУ МОВУ

Ukrainian English French German Turkish

Сьомий оберт навколо одвічної планети «Філософія»

…Сімнадцять років тому знані вітчизняні мислителі активно підтримали ідею проведення щорічних масштабних конференцій до Всесвітнього дня філософії. Важлива деталь: широке долучення громадянського суспільства до публічних дебатів філософського спрямування спричинене низкою актуальних складних викликів сьогодення, до яких і наш соціум має бути готовим не тільки на теоретичному, а ще й практичному рівнях.

Саме цю мету й передбачає VІІ Міжнародна науково-практична конференція «Філософські обрії сьогодення». І Херсонщина стабільно демонструє великий інтерес до фактично доленосної проблематики нинішньої доби: пошуку шляхів вирішення філософських проблем сучасності в умовах глобальних змін.

Три роки поспіль, о цій листопадовій порі, Херсонський державний аграрний університет гостинно відчиняє двері провідним зарубіжним та вітчизняним мислителям. Цьогоріч тут знову «висадився» потужний філософський десант зарубіжних та вітчизняних учених. Працювали і в затишній університетській конференц-залі, і в онлайн-режимі.

Своєрідним поліфонічним епіграфом до роботи на конференції стало вступне слово доктора економічних наук, професора, ректора ХДАУ Ю.Є.Кирилова. А доктор економічних наук, доцент, декан економічного факультету В.Г.Грановська закцентувала думку на унікальності філософських знань, їхнього тісного зв’язку з різними аспектами життя, зокрема й у сфері економічного благополуччя.

Багатогранна тематика порядку денного конференції теж поглибила обговорення нагальних соціокультурних проблем, взаємозв’язку у таких життєвих координатах: природа, світ і космос; людина та сфера свідомості; суспільство та суспільна історія; філософія освіти; теорія та методика навчання у закладах вищої освіти. Відверті дебати з актуальної тематики на таких зібраннях теж стимулювали думки наших фахівців до обгрунтованого аналізу, посилення основ критичного, незалежного і творчого мислення, окрилили на фундаментальні розробки власних інноваційних формул практичних управлінських рішень у наших містах та селах.

Із великою зацікавленістю учасники наукового зібрання дослухалися до висновкових суджень відомого польського вченого Мирослава Бака - доктора філософських наук Інституту вивчення освіти з польського міста Ополе. Як завжди, глобально розкрив проблематику нинішньої доби у світових масштабах відомий столичний учений, наш земляк - доктор філософських наук, директор академічного центру «Софія» А.В.Єрмолаєв. Школу черкаських філософів презентувала доктор філософських наук, професор місцевого державного технологічного університету А.І.Бойко. Усі вони долучалися до наукової дискусії в режимі скайп-конференції.

Багатогранні аспекти філософського знання всебічно висвітлила у своєму повідомленні доктор філософських наук, професор, завідувач кафедри професійної освіти ХДАУ Г.Д.Берегова. Великий інтерес викликала й своєрідна пропозиція до дискусії за тематикою «Космогонічний дарвінізм: філософія еволюції Всесвіту», яку запропонував доктор філософських наук, професор кафедри соціальної роботи, соціальної педагогіки та соціології ХДУ С.К.Костючков. Фактично затамувавши дихання слухали учасники конференції повідомлення із вкрай актуальної нині проблематики «Розвиток критичного мислення: тренінг для вчителів». Його презентувала учитель історії та правознавства Херсонського академічного ліцею імені О.В.Мішукова при ХДУ С.М.Стельмах. Велику зацікавленість викликали інновації в галузі дистанційної освіти за допомогою навчального середовища Moodle. Вона реалізує філософію педагогіки «соціального конструктивізму» та орієнтована насамперед на організацію взаємодії між викладачем та учнями. На конференції її презентував викладач кафедри професійної освіти ХДАУ А.Г.Дробітько.

Чимало цікавої інформації дізналися учасники нашої конференції і від нинішніх студентів, які вже на повен голос заявили про свої досягнення як майбутні учені. Зокрема Євгенія Володченко, здобувач вищої освіти магістерського рівня ХДАУ, переконливо довела: «Кінезіологія – наука майбутнього».

І насамкінець учасники цих багатогранних філософських пошуків та дискусій порадили своїм ученим-колегам, аспірантам, студентам занотувати ось таку важливу дату: наступного, 2020 року, Всесвітній день філософії припадає на 19 листопада. І вже варто готуватися.

Автор: Любов Русалкіна, член Національної спілки журналістів України (22.11.2019)