ОБЕРІТЬ ПОТРІБНУ МОВУ

Ukrainian English French German Turkish

Відбувся освітньо-інвестиційний форум «Формування людського капіталу Херсонщини: синергія влади, бізнесу та освіти»

22 лютого 2019 року в Херсоні відбувся освітньо-інвестиційний форум «Формування людського капіталу Херсонщини: синергія влади, бізнесу та освіти». В рамках цього заходу відбулися презентації провідних Херсонських закладів вищої освіти, вручення державних нагород науково-педагогічним працівникам області, обговорення освітянських проблем регіону.

 

Перед директорами закладів загальної середньої освіти, вчителями Херсонщини, керівниками місцевих органів управління освітою виступили із доповідями голова Херсонської обласної державної адміністрації Андрій Гордєєв, народний депутат України, очільник Комітету з питань науки і освіти ВРУ Олександр Співаковський, представники обласної ради, міські голови, ректори університетів, бізнесмени. Учасники форуму були єдині в прагненні формування умов для розвитку людського капіталу.

Але за словами ректора Херсонського державного аграрного університету Юрія Кирилова: «З урахуванням критичної  ситуації, яка склалася з людським капіталом на Херсонщині, з міграцією нашої молоді, сьогодні маємо говорити нажаль не про розвиток, а про збереження людського капіталу Херсонщини, який залишився».

«Мені дуже приємно, що розуміння непростої ситуації, яку маємо із людським капіталом, сьогодні є у влади, є у представників вищої освіти, але нажаль це розуміння ще не прийшло 100% до бізнесу і навіть до окремих представників загальноосвітніх закладів. Треба розуміння кожного з нас, представників бізнесу, директорів шкіл, вчителів. Тільки разом ми зможемо залишити молодь на Херсонщині» - зазначив Юрій Кирилов.

«Вся наша діяльність має бути пропитана регіональним патріотизмом. Тим більше, що нічого зайвого вигадувати не потрібно. Університети Херсона дійсно найкращі і можуть запропонувати майбутнім абітурієнтам абсолютно все теж, що і столичні виші» - звернувся до аудиторії ректор аграрного університету Ю.Кирилов.

І дійсно презентація закладів вищої освіти Херсона під час проведення форуму підтвердила слова Юрія Євгеновича повністю. Так наприклад, ХДАУ – заклад вищої освіти із 145 річною історією. Сьогодні Аграрний університет – це 5 факультетів (агрономічний; біолого-технологічний; рибного господарства та природокористування; водного господарства, будівництва та землевпорядкування; економічний), 22 спеціальності, 12 наукових шкіл, сучасні лабораторні комплекси, це понад 40 докторів наук, професорів, 160 кандидатів наук, доцентів, 5 навчальних корпусів, 5 гуртожитків, це база відпочинку на березі Чорного моря, спортивна зала, міжнародне стажування тощо. Випускники таких спеціальностей як агрономія, захист і карантин рослин, технологія виробництва та переробки сільськогосподарської продукції, харчова інженерія, будівництво, землеустрій, геодезія та кадастр, водні біоресурси та аквакультура, ветеринарна гігієна, санітарія та експертиза мають гарантоване працевлаштування із заробітною платою від 15 тис.грн, а студенти 3-4 курсу цих спеціальностей, перебуваючи у агроінтернатурі за проектом UHВDP, отримують стипендію загальним розміром близько 6000 грн.

І аграрний, і державний, і технічний університети Херсона входять до 100 найкращих ЗВО України, а за окремими показниками вітчизняних та міжнародних рейтингів – до 50-ти!

Наприкінці форуму було визначено 10 приорітетів у сфері освіти на Херсонщині у 2019: доступна дошкільна освіта, розвиток реформи НУШ, гідність кожної дитини: доступна освіта та інклюзія, нові механізми зростання вчителів: добровільна сертифікація та зміна системи підвищення кваліфікації педагогів, формування національного патріотизму: реалізація проекту «Крок до херсонських ВИШів», діджиталізація освіти: Інтернет та комп’ютери в сільські школи, оновлення змісту освіти – забезпечення умов для якісного навчання, Херсонщина – це ти: формування громадянської позиції, старт масштабної реформи професійної освіти: нові стандарти та інфраструктурний проект, формування людського капіталу Херсонщини: синергія науки та освіти.

Автор: Прес-центр ХДАУ Катерина Нікітенко