ОБЕРІТЬ ПОТРІБНУ МОВУ

Ukrainian English French German Turkish

Херсонці зможуть купити гливи, вирощені студентами-аграріями

Вирощування грибів глив — перспективний сільськогосподарський стартап, впевнені в Херсонському державному аграрному університеті. І щоб дати студентам реальну можливість почати свою справу, в навчальному закладі стартував другий сезон Школи аграрного лідера, одна з тематичних панелей якої — вирощування глив.

 Про рентабельність такого бізнесу, необхідні фінансові вкладення і можливості займатися гливами не в якості своєї справи, а «для дому, для сім'ї», студентам розповів кандидат сільськогосподарських наук, доцент кафедри технологій переробки та зберігання сільгосппродукції ХДАУ Ігор Чернишов. «Глива — унікальний гриб, ще не «розпещений» селекцією: в світі його вирощуванням займаються 50-60 років. Тому глива стійка до різних захворювань і шкідників та добре підходить для того, щоб при мінімальних фінансових вкладеннях бізнес в оптимальні терміни став рентабельним і мав високий рівень окупності, — зазначає Ігор В'ячеславович. — Якщо людина хоче вирощувати гливу для себе, досить придбати 10 блоків з субстратом, які можна розмістити вдома на 5 квадратних метрах. Якщо ж мова про грибівництво в промислових масштабах, тобто вирощування на продаж, потрібна площа від 100 квадратних метрів». 

Можливість розпочати свій бізнес з мінімальними вкладеннями зацікавила студентів-аграріїв. На зустрічі, присвяченій сільськогосподарському стартапу, були присутні 75 студентів різних факультетів, але бажаючих дізнатися про цю перспективну справу було набагато більше, говорить Ігор Чернишов, — просто зал не вмістив усіх. Так що лекцію просять повторити. А після першої лекції кілька людей підійшли за більш детальною інформацією, маючи намір зайнятися вирощуванням гливи всерйоз. Хто знає: може бути, серед них є ті, хто завдяки такому бізнесу заробить свій капітал — це цілком реально. На Херсонщині є приклади, коли вирощуванням гливи успішно займаються люди, які прослухали такий курс два роки тому. 

Прес-центр ХДАУ