ОБЕРІТЬ ПОТРІБНУ МОВУ

Ukrainian English French German Turkish

Відкриття меморіальної дошки професору Юрію Володимировичу Пилипенко

Сьогодні, 29 березня 2018 року, в Херсонському державному аграрному університеті, відбулося відкриття меморіальної дошки, присвяченої  пам’яті видатного вченого, доктора с.-г. наук, професору Пилипенку Юрію Володимировичу.

З пам’ятною промовою виступив ректор університету

Кирилов Юрій Євгенович

Юрій Володимирович Пилипенко народився 28.10.1958 року в місті Херсоні. Випускник іхтіологічного факультету Калінінградського технічного інституту рибної промисловості і господарства.

З 1980 року працював старшим лаборантом, старшим науковим співробітником, асистентом, доцентом кафедри рибництва, був заступником декана рибогосподарсько-екологічного факультету Херсонського державного аграрного університету. З 2011 по 2013 рр. працював на посаді першого проректора, проректора з науково-педагогічної роботи університету.

Захистив кандидатську дисертацію в 1989 р., докторську – в 2007 р., отримав наукове звання професора в 2008 р. Здійснював керівництво аспірантами і докторантами за спеціальностями «Екологія» і «Водні біоресурси та аквакультура». Був членом спеціалізованих вчених рад із захисту кандидатських і докторських дисертацій.

Завдяки його особистим зусиллям на базі Херсонського державного аграрного університету з 1999 року розпочато підготовку фахівців за спеціальністю «Екологія та охорона навколишнього середовища» за освітньо-кваліфікаційними рівнями: бакалавр, спеціаліст та магістр, а з 2012 р. – за спеціальністю «Лісове і садово-паркове господарство». З 2000 р. Пилипенко Юрій Володимирович очолював кафедру екології. Був багато років експертом Державної атестаційної комісії Міністерства освіти і науки України за спеціальністю «Екологія».

Автор понад 300 наукових і науково-методичних робіт в галузі водних біоресурсів, аквакультури, гідроекології та сталого розвитку екосистем, в тому числі 5 підручників, 27 навчальних посібників, 6 монографій, 2 довідників, 7 науково-виробничих видань (з них 1 міжнародне видання під грифом NACEE) і 10 патентів на винаходи. Був постійним організатором та учасником міжнародних програм, семінарів та форумів, співпрацював з рибогосподарськими науковими установами європейських країн: Італія, Угорщина, Чехія, Польща, Молдова, Литва, Латвія, Білорусь.

Під його керівництвом було захищено 5 кандидатських і 1 докторська дисертація.

Був співзасновником і членом Технічного консультативного комітету Міжнародної Асоціації «Мережа центрів аквакультури в країнах Східної і Центральної Європи (NACEE)». Засновник і головний редактор наукового журналу «Водні біоресурси та аквакультура».

За вагомий внесок у розвиток освіти і рибогосподарської галузі мав ряд державних і відомчих нагород: почесне звання «Заслужений діяч науки і техніки України», «Відмінник освіти України».

Юрій Володимирович був неймовірним керівником, видатним вченим, талановитим педагогом, вірним другом, люблячим сином, батьком, дідом і просто чудовою енергійною життєрадісною людиною.

Автор – Бреус Д.С., кафедра екології та сталого розвитку імені професора Пилипенка Ю.В.