ОБЕРІТЬ ПОТРІБНУ МОВУ

Ukrainian English French German Turkish

Виїзд студентів і викладачів до ОТГ «Присиваська» в рамках співпраці з ЄС/ПРООН

Заходи з популяризації Цілей сталого розвитку (ЦСР) за сприяння проекту ЄС/ПРООН «Місцевий розвиток орієнтований на громаду» (МРГ) серед студентів ДВНЗ «ХДАУ» тривають. І цього разу, щоб на власні очі побачити яких визначних результатів може досягнути громада і як працює децентралізація на місцях, викладачі та студенти вирушили до ОТГ «Присиваська», що знаходиться в Чаплинському районі Херсонської області.

Учасників візиту зустрічав сам голова Григорівської сільської ради Присиваської ОТГ Кліщевський Сергій Олександрович та спеціаліст з питань розвитку території та інвестицій Зозулінська Таміла Володимирівна.

Розповідь про те, як ініціювалася робота і подальша розбудовува громади, почалася з презентації у приміщенні сільської ради. Студенти дізналися від голови ОТГ з якими міжнародними проектами працювала громада і на які об’єкти  спрямовувалися отримані кошти.

Потім всі учасники зустрічі вирушили безпосередньо на об’єкти модернізації: фельдшерсько-акушерський пункт (де крім різнопрофільних медпрацівників, є своя машина швидкої допомоги та аптечний пункт). До речі, ФАП опалюється новим твердопаливним котлом, придбаним за гроші проекту.

Наступним об’єктом огляду був сільський будинок культури. В цій величезній будівлі крім, звісно, актової зали був і тренажерний зал, і більярдна, і теніс, і приміщення ресурсного центру, де до речі, була «тепла» підлога.

Школа і дитячий садочок також вразили своїм оснащенням: енергоефективні вікна і двері, ремонт, нові меблі, інтерактивна дошка.

На території громади знаходяться два приватні музеї. В один з них учасники виїзду встигли завітати і були приємно вражені експонатами, їх віком і станом.

Останнім пунктом відвідування став СОК «Перлина Григорівки», який також приймав участь у проекті МРГ і зміг придбати велику кількість техніки, яка тепер надійно працює на благо членів громади.

Студенти і викладачі були вражені здобутками громади, її активним головою (в якого молода за віком команда). Вражені, тим, що на відстані 160км від обласного центру, село з 1,5 тис. жителів має усе необхідне та навіть більше для зручного та комфортного життя людей. Починаючи зі сталого місцевого розвитку, Україна зможе досягнути усі 17 Глобальних Цілей сталого розвитку!

Автор: доцент кафедри екології та сталого розвитку імені Ю.В.Пилипенка ДВНЗ «ХДАУ» Н.В.Стратічук.