ОБЕРІТЬ ПОТРІБНУ МОВУ

Ukrainian English French German Turkish

Міжфакультетська інтелектуальна гра «Дебати»

 

  

Освітньою мережею сприяння сталому місцевому розвитку за підтримки Спільного Проекту ЄС та ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду» на базі Вищих навчальних закладів щорічно проводяться Всеукраїнські студентські дебати зі сталого розвитку.

В рамках підготовки до них, під час Тижня сталого розвитку в ХДАУ, відбулася перша міжфакультетська гра серед студентів факультету рибного господарства та природокористування та економічного факультету.
Мета інтелектуальної гри «Дебати» – залучити студентів до обговорення проблем та розробки можливих шляхів їх вирішення, зокрема до задач сталого розвитку. Основою гри слугує формат Карла Поппера, який за своєю методикою наближається до політичних дебатів. Гра направлена на навчання командній роботі, вмінню критично мислити, обґрунтовувати власні думки та аргументовано опонувати.
За результатами попередніх ігр у фінальному турнірі приймали участь три команди - дві команди факультету рибного господарства та природокористування та одна економічного факультету. Зазначимо, що «вагові категорії» заздалегідь були не рівними, тому що команди екологічного відділення ФРГП – це не тільки магістранти-старшокурсники, але серед них є досвідчені гравці, які приймали участь у Всеукраїнських змаганнях. Для студентів-економістів другого курсу це був перший досвід участі у командних дебатах. Тому ця команда назвала себе досить критично – «Перший клас».
Згідно завдання у фіналі учасники обговорювали дві тези: 1) сучасні держави повинні мати ядерну зброю; 2) першочерговими цілями сталого розвитку  суспільства повинні бути подолання бідності та нерівності.


Команда «За та проти» у складі: Оксана Курач, Сергій Пилипенко, Вікторія Сломінська (на фото зліва на право).

Розпочали дебати команди факультету рибного господарства та природокористування. Під час жеребкування, було визначено, яка з команд відстоює позицію за оголошену першу тезу (стверджувальна), а яка надає контраргументи до тези (заперечувальна).
Гравці обох команд переконливо відстоювали свою позицію, але, на думку журі, команда «Voxpopuli» була більш згуртованою й чітко витримувала загальну командну лінію: наявність ядерної зброї не обов’язково робить державу економічно потужною. В якості яскравого прикладу був наведений Пакистан. Крім перелічених позитивних якостей, усі судді відмітили артистизм окремих гравців цієї команди.


Команда «Voxpopuli» у складі: Сапронова Олександра, Людмила Білоус, Максим Пєтухов (на фото зліва на право).

         Після першого туру, переможці (всі до одного учасники Всеукраїнських змагань), демонстрували майстер-клас у другому турі студентам економічного факультету...
До честі «першокласників» (яким згідно жереба дісталася стверджувальна позиція), слід сказати, що вони змагалися дуже гідно та відважно! Гравці знаходили нові, не задіяні гіпотези до другої тези, такі, наприклад, як корупція в бідній країні, складність самореалізації людини. Під час своїх виступів гравці команди ЕФ зарекомендували себе активними, ерудованими та інтелектуальними дебатерами.


Команда «Перший клас» у складі: Логінова Ганна, Мельник Владислав, Морозов Іван (на фото зліва на право).

         Журі довелось піти на компроміс і виявити надзвичайну кмітливість в оцінюванні результатів другого туру. Тому команда «Voxpopuli» визнана переможцем на факультеті рибного господарства та природокористування, а команда «Перший клас» - на економічному факультеті.
Дебати були корисним не тільки для досвіду гравців і журі, а й для студентів-глядачів, що завзято вболівали за своїх колег. Маємо сподівання, що в майбутньому до подібних дискусій буде залучатися ще більша кількість молоді. Успіхів всім та інтелектуального розвитку!

Автори та виконавці: Ірина Мухіна, Наталя Стратічук, Олена Рутта