ОБЕРІТЬ ПОТРІБНУ МОВУ

Ukrainian English French German Turkish

Найкращі винахідники України

21 квітня 2017 років в день Міжнародного дня інтелектуальної власності відбулося урочисте нагородження переможців конкурсу «Винахід року – 2016». Наші вчені завдяки патентному відділу (керівник Шебаніна Т.В.) щорічно приймають участь та здобувають високі призові місця, що свідчить про вагомий внесок у розвиток інноваційної діяльності в Україні.

Конкурс «Винахід року» проводиться Державним підприємством "Український інститут інтелектуальної власності" (Укрпатент) під егідою Державної служби інтелектуальної власності України з метою популяризації винахідницької діяльності серед широких верств науково-технічної громадськості України, заохочення роботодавців до впровадження у виробництво результатів інтелектуальної праці, а також для виявлення найбільш талановитих та перспективних розробок і привернення до них уваги як вітчизняних, так і іноземних підприємців та інвесторів. Конкурс є відкритим для підприємств, установ, організацій, дослідницьких груп незалежно від їх відомчої підпорядкованості, форм власності та місця розташування, а також для індивідуальних винахідників.

Усього на конкурс у цьому році подано 348 робіт, серед яких 122 винаходи й 226 корисних моделей, що становить 35% і 65% відповідно. Також варто зазначити, що 275 конкурсних робіт (79% від загального їх обсягу) було подано науковими закладами України.

До категорії «Кращий винахід року серед молоді» та «Краща корисна модель року серед молоді» потрапило 10 робіт, авторами яких є винахідники, вік яких не перевищує 35 років. За галузевими номінаціями подані на конкурс роботи розподілилися таким чином:

«Будівництво» – 12;

«Пристрої та технології промислового призначення» – 44;

«Пристрої та технології побутового призначення» – 15;

«Енергетика та енергоефективність» – 32;

«Поновлювані джерела енергії» – 12;

«Транспортні системи» – 26;

«Інформаційні та комунікаційні технології» – 20;

«Екологія» – 35;

«Переробка промислових та побутових відходів» – 7;

«Речовини і матеріали» – 18;

«Технології агропромислового комплексу» – 9;

«Сільськогосподарські технології» – 24;

«Медицина» – 48;

«Фармацевтика» – 8;

«Харчове виробництво» – 12;

«Металургія» – 16;

«Оборона і державна безпека» – 10.

Серед регіонів України найбільшу кількість робіт на конкурс подали Київ і Київська область (87); Харківська (45), Херсонська (29), Запорізька (23) та Дніпропетровська (19) області.

За результатами конкурсу були визначені переможці в абсолютній номінаціях «Кращий винахід року», «Краща корисна модель року», «Кращий винахід серед молоді», у галузевих та регіональних номінаціях.

Кращим у 2016 році в абсолютній номінації «Краща корисна модель року» став комплекс корисних моделей: Спосіб вирощування сочевиці в Південному Степу України, №№ патентів: 108202 U, 108527 U Автори: Лавренко Сергій Олегович, Максимов Максим Валерійович, Лавренко Наталія Миколаївна. Патентовласник: Лавренко Сергій Олегович

Кращим у 2016 році в галузевій номінації «Будівництво» став комплекс винаходів: Регульовані балки Чекановича: №№ патентів: 110308 С2, 110309 С2, 112733 С2 Автор: Чеканович Мечислав Геннадійович. Патентовласник: Чеканович Мечислав Геннадійович.

Повний перелік переможців Всеукраїнського конкурсу «Винахід року – 2016» наведений у таблиці результатів.

Детальніша інформація про ці роботи представлена в спеціальному каталозі.

Автор: Мринський І.М.