ОБЕРІТЬ ПОТРІБНУ МОВУ

Ukrainian English French German Turkish

Всеукраїнські студентські дебати зі сталого розвитку

17 травня 2016 р. в Одесі завершилися Всеукраїнські студентські дебати зі сталого розвитку, які проходили на базі Національного університету «Одеська юридична академія». Організація цього заходу була забезпечена спільними зусиллями університетів-партнерів  проекту ПРООН/ЄС «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду» (МРГ), до числа яких входить і Херсонський державний аграрний університет.

До участі у даному інтелектуальному турнірі було запрошено 18 команд з різних куточків України, серед яких і команда нашого університету – «Vox populi». «Термін «Vox populi» – це латинський вираз, що перекладається як «голос народу» і часто вживається на телебаченні для позначення опитувань громадської думки з різних актуальних питань. Ми обрали саме таку назву для нашої команди, щоб підкреслити незаангажованість і відвертість у процесі відстоювання власних поглядів та показати, що суспільні проблеми нашого народу не залишаються осторонь уваги сучасної молоді», – розповідає капітан команди Пєтухов Максим.

Команда «Vox populi» була сформована ще під час внутрішньо університетських дебатних змагань і включає в себе трьох студентів-екологів, що навчаються на четвертому курсі: Пєтухов Максим, Сапронова Олександра та Сапога Олексій. Керівником та ідейним наставником команди є кандидат економічних наук, доцент кафедри екології та сталого розвитку Стратічук Наталя Володимирівна.

 

Захід відкрили Світлана Слабінська, спеціаліст МРГ з моніторингу та зв’язків із громадськістю, та В’ячеслав Туляков, проректор з міжнародних зв’язків Одеської юридичної академії.

Цьогорічні дебати присвячені обговоренню цілей сталого розвитку ООН. Шляхом жеребкування команди визначають одну з Цілей сталого розвитку ООН, яку вони будуть обстоювати. Впродовж стислого часу – 2,5 хвилини – команда має представити свої аргументи і довести важливість обраної цілі.

В ході проведення дебатного турніру наша команда отримала дві впевнені перемоги над дебатерами Східноукраїнського національного університету імені Володимира Даля та Чернігівського національного технологічного університету. Обговорювані питання не залишали байдужими нікого. До прикладу, неабияку полеміку викликало обговорення щодо того, чи слід Україні відмовлятися від атомної енергетики. Не менш гарячу дискусію спровокувало питання, чи повинні Прибережні зони відпочинку Чорного моря бути в вільному доступі громадян.

 

У фінальному мовному протистоянні зустрілися команди Одеської юридичної академії та Донецького національного університету, який зараз працює у Вінниці. Тема фіналу – «Чи призводить Державне грошове стимулювання народжуваності до розвитку безпритульності?». Завдяки вдалій аргументації та переконливим прикладам, переможцями дебатів стала команда Донецького національного університету.

  

«Дебати – це вдалий засіб розвитку навичок критичного мислення й висловлювання. Однак, відчутнішого результату досягне той, хто вміє виявляти суперечності в темах, формулювати переконливі докази й обстоювати їх, і, водночас, уважно прислуховуватись до контраргументів опонентів, паралельно обмірковуючи відповіді», – ділиться враженнями від гри Олександра Сапронова.

  

Окрім участі у самих дебатах, учасники також ознайомились з історичними пам’ятками Одеси, дізналися про історію виникнення Цілей сталого розвитку, а також роль України та студентства у реалізації цих Цілей.

Про ці дебати справедливо буде сказати, що тут головне не перемога, а можливість обмінятися думками та ідеями. Команда ХДАУ, зокрема відзначила доброзичливу атмосферу заходу, тож «дух конкуренції не підмінявся і не переростав у запекле суперництво». Дебати покликані закріпити і поглибити  знання, а також слугують майданчиком для обговорення, обміну ідеями та гуртування активної молоді. Учасники дебатів також сподіваються, що обговорені і висунуті ними ідеї не залишаться лише на словах, а будуть реалізовані.