ОБЕРІТЬ ПОТРІБНУ МОВУ

Ukrainian English French German Turkish

Обговорення перспектив сталого місцевого розвитку

25 березня 2016 року на базі ХДАУ відбулася зустріч координаторів Проекту «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду» у Херсонській області зі студентами факультету рибного господарства та природокористування.

Проект «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду» фінансується Європейським Союзом, співфінансується і впроваджується Програмою розвитку ООН в Україні. Херсонський державний аграрний університет у рамках підписаного Меморандуму про співпрацю теж долучається до роботи цього Проекту. 

 

«Метою цього проекту, є сприяння сталому соціально-економічному розвитку на місцевому рівні шляхом посилення спільного планування, управління та заохочування місцевих громадських ініціатив по всій Україні»,– розповідає координатор Проекту в Херсонській області Есма Умерова.

Особливої актуальності це питання набуває в процесі децентралізації влади, який зараз відбувається в нашій країні.

 

Місцеві громади мають змогу представити власне бачення майбутнього і отримати мікрогранти для втілення найбільш раціональних пропозицій.

Студенти ХДАУ зацікавлено слухали про результати діяльності Проекту МРГ, адже протягом перших двох фаз майже 108тис. чоловіків, жінок та дітей Херсонської області змогли покращити умови свого життя через реалізацію мікропроектів спрямованих на відновлення 62 дитячих садків та шкіл, 17 медичних пунктів, 19 пунктів доступу до якісної води, 6 установок енергозберігаючого вуличного освітлення. Дані місцеві ініціативи були успішно впроваджені завдяки об’єднанню зусиль мешканців сіл, місцевої, районної та обласної влади, Проекту МРГ та приватних спонсорів.

На прикладі сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів «Обрії‑2015», «Каїр», «Марфушка» та «Перлина Григорівки», були висвітлені результати виконання кооперативного компоненту Проекту, фінансового планування діяльності кооперативів, а також було презентовано досягнення кооперативів області.

Студенти поділилися своїми враженнями від відвідин села Григорівки, які отримали в рамках навчального візиту. Інфраструктура цього населеного пункту досягла високого ступеню розвитку з часу участі місцевої громади в Проекті МРГ, що дуже важливо, адже соціальна сфера (поряд з екологічною та економічною) є обов’язковою складовою для подальшого сталого місцевого розвитку.

 

«Такі якості мешканців Григорівки як єдність, згуртованість та відданість своїй справі стали запорукою процвітання громади села, а енергійність і завзятість її лідерів дозволили втілити сміливі задуми в життя»,– поділилась своїми міркуваннями студентка 4 курсу Людмила Корнієнко.

 

Спілкування з координаторами Проекту МРГ Есмою Умеровою та Тетяною Гвоздь допомогло студентам відкрити нові аспекти важливості пошуку суспільно-об’єднуючих стимулів, заохочення соціальної активності, формування самосвідомості та самодостатності місцевих громад.