Захист кваліфікаційних робіт здобувачів вищої освіти другого (магістерського) рівня другого року навчання денної та заочної форми освітньо-професійної програми «Харчові технології» спеціальності 181 Харчові технології
23-24 грудня відбулись захисти кваліфікаційних робіт здобувачів вищої освіти другого (магістерського) рівня другого року навчання денної та заочної форми освітньо-професійної програми «Харчові технології» спеціальності 181 Харчові технології в формати Online (ZOOM).
Головою Екзаменаційної комісії (ЕК) призначили ВОЛОШИНА М.М., кандидата технічних наук, доцента, в.о. завідувача кафедри гідротехнічного будівництва, водної та електричної інженерії Херсонського державного аграрно-економічного університету (ХДАЕУ). До складу ЕК увійшли заступник Голови ЕК - ДЗЮНДЗЯ О.В., кандидат технічних наук, доцент кафедри харчових технологій ХДАЕУ, РЯПОЛОВА І.О. – кандидат сільськогосподарських наук, доцент кафедри ветеринарії, гігієни та розведення тварин імені В.П. Коваленка ХДАЕУ. Секретар ЕК – ФЕЩУК Ю.А., асистент кафедри харчових технологій ХДАЕУ.
Перед початком захистів здобувачів привітали Голова Екзаменаційної комісії ВОЛОШИН М.М. та завідувачка кафедри харчових технологій к.с.г.н., доцент кафедри харчових технологій НОВІКОВА Н.В., які наголосили на високій затребуваності технологів харчового виробництва на ринку праці.
Члени комісії висловили здобувачам побажання успішно захистити свої роботи та підкреслили значущість використання отриманих результатів у їхній майбутній професійній діяльності.
Тематика кваліфікаційних робіт магістрів спеціальності 181 «Харчові технології» охоплювали широкий спектр актуальних питань і напрямів, зокрема інноваційні технології у виробництві продуктів харчування (розробка технологій виробництва функціональних продуктів, використання альтернативних джерел білка у харчовій промисловості), оптимізацію технологічних процесів (удосконалення технологій зберігання та транспортування харчових продуктів, зниження енерговитрат у виробництві шляхом впровадження новітніх технологій), безпеку та якість продуктів харчування (розробка методів контролю якості та безпеки харчових продуктів, дослідження впливу добавок на органолептичні властивості продуктів), технології виробництва специфічних продуктів (виробництво органічних продуктів харчування, розробка безглютенових продуктів для спеціалізованого харчування) та ін.
Кожна тема відображає сучасні тенденції галузі харчових технологій, враховуває її потреби та сприяє підвищенню професійної компетентності здобувачів.
Висновки та пропозиції за результатами досліджень були спрямовані на забезпечення стійкого розвитку галузі харчових технологій, підвищення її конкурентоспроможності та покращення якості життя населення через доступ до якісних і безпечних продуктів харчування.
Всі роботи отримали позитивні відгуки, підготовлені відповідно встановлених вимог, а отримані результати та надані відповіді підтвердили високий рівень теоретичних знань і практичних навичок здобувачів.
Матеріал підготувала Резвих Н.І.