ОБЕРІТЬ ПОТРІБНУ МОВУ

Ukrainian English French German Turkish

Кафедра ботаніки та захисту рослин – історичний шлях та сьогодення!

 

17-18 вересня 2024 року відбулась Міжнародна науково-практична конференція «Сучасні вектори розвитку аграрної науки», присвячена 150-річчю створення Херсонського державного аграрно-економічного університету. Викладачі кафедри ботаніки та захисту рослин взяли участь у роботі секції «Сталий розвиток аграрного сектору. Інноваційні технології в агровиробництві». У вступному слові «Агрономічному факультету – 150 років!» доцент кафедри Мринський І.М. розповів про історію розвитку факультету та його сучасність.

Професор Марковська О.Є. у виступі «Кафедра ботаніки та захисту рослин – історичні постаті та сучасність» презентувала етапи розвитку кафедри, у становленні якої вагомий доробок належить відомим вченим і педагогам всесвітнього й державного рівня: Тархову К.І., Пачоському Й.К., Чугуніну Я.В., Югановій О.М. Ці видатні науковці залишили потужну спадщину у галузі ботаніки, фітоценології, фізіології рослин, ентомології, фітопатології, інтегрованого захисту, фітосанітарного моніторингу та прогнозу чисельності шкідливих організмів тощо. Їх дослідження і розробки заклали міцний фундамент сучасної кафедри ботаніки та захисту рослин, викладачі якої продовжують справу своїх попередників і вчителів.

Активну участь у конференції взяли стейкхолдери освітньо-професійних програм кафедри 202 «Захист і карантин рослин» бакалаврського та магістерського рівнів з Львівського національного університету природокористування, Національного університету біоресурсів і природокористування, Одеського державного аграрного університету

Тривала й плідна взаємодія з колегами впродовж років, як і завжди, сприяла активній дискусії під час конференції, обговоренню виступів, окресленню нових можливостей співпраці. Особливу увагу приділили Постанові Кабінету міністрів від 30 серпня 2024 р. №1021 стосовно змін до переліку галузей знань і спеціальностей, вкотре висловивши необхідність збереження спеціальності 202 Захист і карантин рослин, оскільки саме захист рослин є специфічною та надважливою складовою АПК, що забезпечує сталий розвиток сільського господарства і пов’язана із сучасними європейськими та світовими ініціативами (Green deal, стратегії Сталого Розвитку ООН тощо). Знищення спеціальності 202 Захист і карантин рослин становить серйозну загрозу фітосанітарній безпеці України і призведе до дефіциту фахівців за даним напрямом, оскільки спеціальність 201 Агрономія за своїми компетентностями не може забезпечити підготовку висококваліфікованих кадрів для галузі захисту рослин.

Дякуємо всім учасникам конференції й запрошуємо освітян, науковців та виробничників до подальшої співпраці!

 

Автор: Олена МАРКОВСЬКА