ОБЕРІТЬ ПОТРІБНУ МОВУ

Ukrainian English French German Turkish

Екскурсія студентів спеціальностей «Садово-паркове господарстово», «Лісове господарство» та «Агрономія» до унікальних господарств Каховського району.

18 жовтня студенти спеціальностей «Садово-паркове господарстово», «Лісове господарство» та «Агрономія» в рамках проекту бізнес-розвитку плодоовочівництва (UHBDP) та за підтримки Інституту підвищення кваліфікації та перепідготовки ДВНЗ «ХДАУ» відвідали унікальні господарства Каховського району: Державне підприємство Дослідне господарство «Новокаховське» інституту рису Національної академії агарних наук України. Одними з багатьох завдань господарства є вирощування декоративних і малопоширених плодових культур, а також їх акліматизацією та селекцією. Відкриттям для студентів був широкий асортимент сортів зізіфусу, спектр зимостійких форм хурми та плантація озимини трьохлопатевої, саджанці яких господарство реалізує по всій території України. Також в ДП «Новокаховське» вирощують та реалізують зимостійкі сорти інжиру та гранату.

Зацікавила студентів та викладачів екскурсія на колекційну ділянку пряних, ароматичних, лікарських та ефіроолійних рослин.

Дякуємо науковим співробітникам Грабовській Олені Анатоліївні та Свиденко Людмилі Вікторівні за цікаві лекції та детальні екскурсії, а також за смачну дегустацію плодів об’єктів досліджень.

 

Другим пунктом нашої подорожі стало господарство ООО «Агро-Фокус» (с. Любимівка Каховського району), що спеціалізується на вирощуванні найдорожчої спеції – шафрану.

На власні очі студенти могли побачити ділянки розсадника та виробничі площі господарства.

 

Хочеться подякувати Олегу Демченко, який в деталях розповів про технологію підготовки цибулин Crocus sativus до висадки, особливості вирощування, догляду та збору урожаю.

Компанія «Агро-Фокус» цікава також тим, що вирощує ще одну «нішову» культуру – спаржу, і випускає її під брендом «Gourmet з Любимівки». Важливим для сільгоспвиробників є те, що ці культури є новими для ринку України, а попит Європейського та Азійського ринків в цих продуктах є величезними. 

Автор: Бойко Т.О.