ОБЕРІТЬ ПОТРІБНУ МОВУ

Ukrainian English French German Turkish

В Херсонському державному аграрно-економічному університеті запускають навчання для Агроскаутів

Агроскаутинг – термін, добре знаний у світі. Власне, «scout» у перекладі з англійської означає «розвідник». У багатьох країнах послуги агроскаутів давно є традиційними. В Україні поки що про них відомо небагато.

Херсонський державний аграрно-економічний університет в партнерстві з ГО «Херсонська обласна сільськогосподарська дорадча служба» розпочинає реалізацію  проєкту з підготовки агроскаутів, започаткованому Програмою USAID з аграрного і сільського розвитку — АГРО,  що фінансується компанією Chemonics. Започаткуванню програми та її перспективам в ХДАЕУ було присвячено багато часу та проведено велику кількість дискусії із залученням українських та зарубіжних фахівців.

Цього тижня координатором проєкту від університету, проректором з наукової роботи та міжнародної діяльності Аверчевим Олександром Володимировичем було проведено ознайомчі лекції для здобувачів вищої освіти. Бесіди були присвячені темі впровадження  бізнес-моделі по функціонуванню центру для забезпечення комплексом послуг сільськогосподарських виробників, спрямованих на оптимізацію аграрних технологій, підвищення продуктивності та якості плодоовочевої та ягідної продукції, підвищення професійного рівня знань і практичних навичок молодих фахівців профільних вищих навчальних закладів відповідно до потреб аграрного ринку.

Також під час дискусії йшлося ще про одне важливе завдання — інформування про переваги участі в ній для студентів. Це важливо, адже навчання агроскаутингу буде факультативним. І зрозуміло, що для успішної реалізації майбутньої програми з агроскаутингу потрібні мотивовані учасники.

Олександр Володимирович відмітив, що у ближчому майбутньому агроскаути стануть «ключовими фігурами» агросектору, здатними впоратися з мікропроцесорами, інноваційними GIS-системами, системами моніторингу та іншим.  Очікуваним кінцевим результатом від впровадження програми агроскаутингу буде покращена якість освіти здобувачів та підвищена економічна ефективність сільськогосподарських виробників плодоовочевої продукції.

Учасники лекції також мали змогу ознайомитися з частиною обладнання для надання послуг агрономічного скаутингу, що знаходиться в навчально-науковій лабораторії Центру Агроскаутингу.

Активну участь у роботі зі здобувачами прийняли декан агрономічного факультету Мринський Іван Миколайович та декан факультету архітектури та будівництва Бабушкіна Руслана Олександрівна, які  закцентували свою увагу на тому, що це  важлива місія і всі бажаючі стати частиною програми можуть приєднатися до навчального курсу спрямованого на отримання нових знань.

Проєкт передбачає підвищення рівня знань у здобувачів вищої освіти через залучення їх до агроскаутингу, за рахунок чого виробники також матимуть можливість отримати необхідні для них послуги. Студенти можуть отримати додаткові знання, а також агроскаутинг може стати для них кроком до подальшої повноцінної кар’єри.

Бажаємо удачі всім учасникам проєкту на подальших етапах реалізації!

 

Автор: Піскун Єлизавета (17.12.2021)