ОБЕРІТЬ ПОТРІБНУ МОВУ

Ukrainian English French German Turkish

ХДАЕУ реалізує проєкт USAID!

Херсонський державний аграрно-економічний університет у співпраці з Громадською організацією «Херсонська обласна сільськогосподарська дорадча служба» розпочали реалізацію проєкту Програми USAID «Агроосвіта для молоді - якісний агросервіс для виробників».

В рамках реалізації «Програми USAID з аграрного і сільського розвитку (АГРО)» компанія Кімонікс Інтернешнл оголосила конкурс на одержання субґранту для впровадження бізнес-моделі функціонування центрів агроскаутингу. Субґрант надано для сприяння економічному зростанню сільськогосподарських мікро, малих та середніх підприємств (ММСП) в секторі виробництва плодоовочевої та ягідної продукції шляхом створення умов для професійного розвитку практичних навиків майбутніх фахівців та налагодження сервісного консультаційного супроводу для малого і середнього бізнесу в аграрній сфері.

Херсонський державний аграрно-економічний університет переміг у конкурсі серед закладів вищої освіти України, які прагнули до співпраці з Програмою USAID АГРО, і вже сьогодні став єдиним учасником програми та почав роботу по реалізації проєкту. Крім того, у конкурсі брали участь українські недержавні організації, бізнес-асоціації та освітні установи, серед яких перемогу отримали ГО «Херсонська обласна сільськогосподарська дорадча служба» та ЗОГО «ЗІКЦ «Агро-Таврія»».

USAID – це провідне міжнародне агентство з розвитку. Програма USAID засвідчує переваги демократичних цінностей та сприяє їх утвердженню в іноземних країнах з метою розвитку свободи, забезпечення миру та добробуту у світі. Агентство США з міжнародного розвитку виконує провідну роль у здійсненні заходів з міжнародного розвитку на основі партнерських стосунків і надання ресурсів та зміцнює механізми демократичного врядування.

Важливу місію в реалізації проекту - формування високого професійного рівня знань і практичних навичок молодих фахівців профільних закладів вищої освіти (ЗВО) відповідно до потреб аграрного ринку - бере на себе університет.

Керівником проєкту від університету виступає проректор з наукової роботи та міжнародної діяльності, професор Аверчев Олександр Володимирович,який має досвід роботи в проєктах міжнародного рівня, сприяє багаторічним партнерським відносинам ХДАЕУ з зарубіжними організаціями і навчальними закладами. До реалізації проєкту будуть залучені здобувачі другого (магістерського) та третього (освітньо-наукового) рівня вищої освіти агрономічного та економічного факультетів та компетентний науково-педагогічний персонал, а саме декан агрономічного факультету, доцент Мринський Іван Миколайович, вчений секретар Вченої Ради університету, доцент Лавренко Сергій Олегович, завідувач кафедри ботаніки та захисту рослин, професор Марковська Олена Євгеніївна, доцент Урсал В’ячеслав Валентинович, доцент кафедри менеджменту та інноваційних технологій Жосан Ганна Володимирівна, та асистент кафедри менеджменту та інноваційних технологій Алєщенко Людмила Олександрівна.

За рахунок субґранту на базі ХДАЕУ створюється Центр агроскаутингу у співпраці з Громадською організацією «Херсонська обласна сільськогосподарська дорадча служба», яку представляє Артеменко Лариса Василівна, для впровадження комплексу консультаційних та сервісних послуг, спрямованих на підтримку ефективності вирощування плодоовочевої та ягідної продукції, підвищення продуктивності шляхом використання ефективних інструментів моніторингу та прогнозування. Центр агроскаутингу, поряд з наданням послуг з моніторингу та прогнозування виробничих процесів сільськогосподарських виробників сектору плодоовочівництва та ягідництва, забезпечує практичну підготовку здобувачів та молодих спеціалістів, надає можливості набути нові компетентності, закріпити теоретичні знання.

Діяльність стала можливою завдяки підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) у рамках Програми USAID з аграрного і сільського розвитку (АГРО), яка виконується компанією Chemonics International.  Докладніше про Програму USAID з аграрного і сільського розвитку (АГРО): https://www.facebook.com/usaid.agro/. USAID працює, щоб допомогти підняти рівень життя, побудувати громади та просувати демократію!

Сподіваємося на плідну співпрацю і втілення поставлених завдань у життя!

Автор: Піскун Єлизавета, Артеменко Лариса (29.10.2021)