ОБЕРІТЬ ПОТРІБНУ МОВУ

Ukrainian English French German Turkish

Дослідження учасників студентського наукового гуртка «Технолог» з гливою звичайною та виробництво продуктів з желатином

У рамках роботи студентського наукового гуртка «Технолог» кафедри технологій переробки та зберігання сільськогосподарської продукції здобувачі вищої освіти першого (бакалаврського) рівня спеціальностей 201 «Агрономія» та 204 «Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва» під керівництвом кандидатів с.-г. наук Геннадія Каращука та Світлани Ушакової продовжили дослідження з переробки плодів і овочів та тваринницької продукції.

Так, Березан Євгеній аналізував вплив технологічного процесу бланшування на органолептичні та фізико-хімічні показники якості гливи звичайної після заморожування.

Гриби є одним із цінних продуктів харчування майбутнього, які здатні задовольнити потребу населення в білках. Системний аналіз статистичних даних засвідчив щорічну інтенсивність зростання промислового виробництво культивованих грибів. Проте, лише 20 % їх надходить на переробку, втрати в процесі товароруху становлять близько 47 %. Тому доцільним є пошук ефективних способів їх переробки, одним із ефективних та перспективних серед яких є заморожування.

На засіданні гуртка виконували бланшування підготовлених зразків гливи звичайної у воді та розчинах оцтової та лимонної кислоти. Всього досліджували 9 варіантів бланшування. Далі досліджувані зразки рівномірно розфасовували та заморожували.

Після розмороження проводили органолептичну оцінку та підраховували втрати маси під час бланшування.

За результатами органолептичної та фізико-хімічної оцінки встановили найкращий варіант бланшування гливи звичайної для заморожування.

Іванова Єлизавета досліджувала властивості желатину і презентувала продукт, виготовлений з його використанням.

Висновком її роботи стало, що желатин - це цілковито натуральний продукт, який виготовляється шляхом переробки колагену (білка) і використовується не лише в переробній галузі, а також в медицині (практично всі лікарські препарати у вигляді капсул містять желатин), косметології (ліфтинг маска з желатину, маска-пілінг для обличчя), тощо.

Автори: керівники студентського наукового гуртка «Технолог», кандидати с.-г. наук, доцент Геннадій КАРАЩУК, старший викладач Світлана УШАКОВА. (26.05.2021)