ОБЕРІТЬ ПОТРІБНУ МОВУ

Ukrainian English French German Turkish

Засідання наукового гуртка «Захист і карантин рослин»

22 грудня 2023 року на конференц-платформі Zoom відбулося засідання наукового гуртка «Захист і карантин рослин», у якому взяли участь викладачі кафедри ботаніки та захисту рослин, здобувачі вищої освіти агрономічного факультету та майбутні абітурієнти Херсонського державного аграрно-економічного університету – учні Херсонської спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів №27 з поглибленим вивченням інформатики та іноземних мов Херсонської міської ради, Херсонського академічного ліцею імені О.В. Мішукова Херсонської міської ради при Херсонському державному університеті, Херсонського навчально-виховного комплексу «Загальноосвітня школа І ступеня – спеціалізована школа ІІ ступеня – колегіум» №51 Херсонської міської ради.

Відповідно до графіку занять на засіданні обговорювалась важлива тема: «Актуальні проблеми захисту соняшнику від шкідливих організмів в умовах змін клімату». Запрошений спікер заходу – доктор філософії за спеціальністю 202 «Захист і карантин рослин», асистент кафедри ентомології, інтегрованого захисту та карантину рослин НУБіП України Мороз С.Ю. презентував присутнім доповідь на тему: «Внутрішньостеблові шкідники соняшнику, особливості біології, екології та контроль їх чисельності в Степу України».

Під час виступу висвітлено результати дослідження біологічних та екологічних особливостей соняшникової шипоноски (Mordellistena parvula Gyll.) та соняшникового вусача (Agapanthia dahli Richt.), а також розробки елементів нової технології захисту посівів соняшнику від комах-фітофагів із біокліматичним моделюванням розвитку, розмноження і поширення інвазійного виду – соняшникового стеблового довгоносика (Cylidrocopturus adspersus Le Conte).

Здобувач другого (магістерського) рівня вищої освіти другого року навчання ОПП «Захист і карантин рослин» Ларченко В.А. представив учасникам результати кваліфікаційної роботи на тему: «Дослідження впливу фунгіцидів на урожайність соняшнику в умовах півдня України». Метою дослідження було з’ясування поширення і шкодочинності домінуючих хвороб соняшнику за вирощування його в короткоротаційних сівозмінах на півдні України та визначення ефективності фунгіцидів для контролю розвитку фітопатогенної мікрофлори.

Надана доповідачами інформація, її способи презентації були своєчасними і корисними для здобувачів вищої освіти першого (бакалаврського) та другого (магістерського) рівнів агрономічного факультету, у яких формою атестації є публічний захист кваліфікаційних робіт, а для учнів – у якості зразку для написання робіт МАН і олімпіад біологічного та екологічного спрямування.

Доктор с.-г. наук, професор Марковська О.Є. також звернулась до майбутніх абітурієнтів, ознайомивши їх із перспективами навчання за ОПП «Захист і карантин рослин», інформацією про Херсонський державний аграрно-економічний університет.

Керівник гуртка – асистент кафедри ботаніки та захисту рослин Стеценко І.І. підвела підсумки діяльності наукового гуртка «Захист і карантин рослин» у поточному семестрі, подякувала першим у Херсонському державному аграрно-економічному університеті випускникам другого (магістерського) рівня вищої освіти спеціальності 202 «Захист і карантин рослин» за активну участь у житті наукової спільноти, особливо старості гуртка – Ларченку В.А. Також було проведено голосування серед учасників наукового гуртка, у результаті якого старостою обрано Дар’ю Балишеву, а секретарем – Анну Яковець.

Автор: Ірина СТЕЦЕНКО