ОБЕРІТЬ ПОТРІБНУ МОВУ

Ukrainian English French German Turkish

Розширене засідання наукових гуртків здобувачів вищої освіти спеціальності 202 Захист і карантин рослин ХДАЕУ та ОДАУ

2 листопада 2023 року на конференц-платформі Zoom відбулось розширене засідання наукового гуртка здобувачів вищої освіти агрономічного факультету «Захист і карантин рослин» Херсонського державного аграрно-економічного університету та наукового гуртка здобувачів вищої освіти агробіотехнологічного факультету «Фітосанітарний експерт» Одеського державного аграрного університету, до якого долучились науково-педагогічні працівники закладів вищої освіти.

Для обговорення ХДАЕУ була обрана актуальна тема: «Основні принципи академічної доброчесності як основа створення конкурентоздатних академічних текстів», з якою виступила бібліотекар Наукової бібліотеки ХДАЕУ Світлана ЛЮБИМЕНКО. Спікер окреслила основні принципи дотримання академічної доброчесності: посилання на джерела інформації у разі використання ідей, тверджень, відомостей; дотримання норм законодавства про авторське право; надання достовірної інформації про результати досліджень і власну навчальну, наукову чи творчу діяльності; самостійне виконання завдань поточного та підсумкового контролю результатів навчання. Під час заходу було наголошено, що порушеннями академічної доброчесності вважаються: академічний плагіат, фабрикація, обман, списування та хабарництво.

У ХДАЕУ визначено чітку та зрозумілу політику, стандарти і процедури академічної доброчесності, які регулюються Кодексом академічної доброчесності (http://surl.li/mtuxw), Положенням про академічну доброчесність та етику академічних взаємовідносин (http://surl.li/mtuwz), Положенням про порядок перевірки наукових, навчально-наукових, навчально-методичних матеріалів на наявність плагіату (http://surl.li/mtuxm), Положенням про Комісії з академічної доброчесності і університетську Комісію з етики та управління конфліктами (http://surl.li/mtuwg). Впровадження принципів академічної доброчесності – це питання підняття якості вищої освіти та репутації ЗВО, підвищення його рейтингу та конкурентоспроможності випускників, визнання дипломів на європейському та світовому рівнях. У ХДАЕУ навчально-методичні та наукові роботи НПП, докторантів та здобувачів вищої освіти всіх рівнів вищої освіти підлягають обов’язковій перевірці на наявність ознак академічного плагіату за допомогою систем «Unicheсk» та StrikePlagiarism.com.

За порушення принципів академічної доброчесності здобувачі вищої освіти можуть бути притягнені до академічної відповідальності: повторне проходження оцінювання (контрольна робота, іспит, залік тощо); повторне проходження освітньої компоненти ОП; відрахування з університету; позбавлення академічної стипендії; позбавлення наданих пільг з оплати навчання.

Підсумком обговорення теми стало анкетування щодо дотримання академічної доброчесності, яке організувала керівник наукового гуртка Ірина СТЕЦЕНКО за допомогою сервісу Google Форми. У результаті анонімного опитування більшість респондентів (80-90%) повідомили про обізнаність на високому рівні з поняттями «академічна порядність», «академічний плагіат», правилами цитування наукової інформації, наслідками порушення академічної порядності, технологічними рішеннями перевірки наукових текстів на плагіат, а також відзначили готовність дотримуватися всіх принципів академічної порядності надалі.

Другим питанням розширеного засідання було обговорення теми «Аналіз фітосанітарного стану рослин за допомогою супутникового моніторингу», яку запропонувала доцент Галина БАЛАН, керівник наукового гуртка ОДАУ «Фітосанітарний експерт». Запрошеним спікером став Ігор СОЛОНЬКО, керівник напряму цифрової агрономії компанії ТОВ «Агроресурс-А», який ознайомив присутніх із цифровими рішеннями операційного середовища Cropwise Operation для аналізу вегетаційного індексу посівів (NDVI) за використання мультиспектральних даних супутників як інструменту ранньої діагностики порушень нормального фізіологічного стану рослин.

Актуальною стала інформація про наявність на платформі опції «Агропрогноз», за допомогою якої можливо оцінити ризики виникнення епіфітотій хвороб і спалахів масової чисельності фітофагів з метою більш ефективного планування строків та об’ємів застосування засобів захисту рослин, а також прогнозувати майбутній рівень продуктивності посівів на різних етапах онтогенезу с.-г. культур.

За підсумками зустрічі викладачі надали поради здобувачам вищої освіти щодо дотримання культури академічної доброчесності на високому рівні, а також було вирішено продовжити співпрацю ЗВО-партнерів через проведення спільних засідань наукових гуртків, участі у конференціях, запрошенні до гостьових лекцій.

Автори: Олена МАРКОВСЬКА, Світлана ЛЮБИМЕНКО, Ірина СТЕЦЕНКО