ОБЕРІТЬ ПОТРІБНУ МОВУ

Ukrainian English French German Turkish

Засідання наукового гуртка «Захист і карантин рослин»

24 жовтня 2023 р. на конференц-платформі Zoom відбулось організаційне засідання наукового гуртка «Захист і карантин рослин», у якому взяли участь викладачі кафедри ботаніки та захисту рослин, здобувачі вищої освіти агрономічного факультету Херсонського державного аграрно-економічного університету.

Згідно з графіком занять наукового гуртка спікер заходу – член-кореспондент НААН України, професор кафедри ботаніки та захисту рослин Володимир ДУДЧЕНКО ознайомив присутніх із актуальною темою: «Сучасні напрями наукових досліджень у сфері захисту та карантину рослин». Предметом обговорення були: Цілі сталого розвитку ООН, пов’язані із аграрним виробництвом; європейський «Зелений курс», складовою якого є органічне сільське господарство; необхідність і важливість збереження та примноження біологічного різноманіття; фітосанітарні ризики, пов'язані зі зміною клімату; загрози проникнення та розмноження карантинних шкідливих організмів на території України; принципи інтегрованого управління шкодочинними організмами (IPM).

Професор Марковська О.Є. підкреслила важливість активної участі здобувачів вищої освіти в роботі наукового гуртка як інструменту, що дозволяє не лише поглибити знання у сфері захисту і карантину рослин, а й сформувати науковий погляд на визначення існуючих проблем, які постають перед аграрним виробництвом, та шляхи їх вирішення з урахуванням сучасних тенденцій сталого розвитку суспільства.

Тема засідання гуртка викликала зацікавленість в учасників заходу та активне її обговорення, в результаті якого виникли нові цікаві ідеї, які здобувачі вищої освіти запропонували обговорити у наступних засіданнях, зокрема використання можливостей штучного інтелекту як способу підвищення ефективності й екологічної надійності систем захисту рослин, перспективи і потенціал карбонового землеробства, його вплив на продуктивність та фітосанітарний стан посівів с.-г. культур.

Керівник гуртка – асистент кафедри ботаніки та захисту рослин Ірина СТЕЦЕНКО ознайомила присутніх із планом роботи наукового гуртка «Захист і карантин рослин» на 2023-2024 н. р., порядком проведення засідань. Враховуючи пропозиції учасників заходу, було вирішено додати до запропонованого плану теми, які викликали інтерес аудиторії.

Автори: Олена МАРКОВСЬКА, Ірина СТЕЦЕНКО