ОБЕРІТЬ ПОТРІБНУ МОВУ

Ukrainian English French German Turkish

Засідання наукового гуртка здобувачів вищої освіти спеціальності 202 Захист і карантин рослин

19 грудня 2022 року відбулося засідання наукового гуртка здобувачів вищої освіти «Захист і карантин рослин» на конференц-платформі Zoom за темою: «Організація штучного житла для птахів як метод біологічного захисту багаторічних насаджень». Керівник гуртка – асистент кафедри ботаніки та захисту рослин, здобувач вищої освіти ступеня доктора філософії четвертого року навчання ОНП «Агрономія» Стеценко І.І., ознайомила присутніх із актуальністю теми, обраної для обговорення. Біологічний метод, як важлива складова інтегрованої системи захисту рослин від шкідників, передбачає використання живих організмів та продуктів їх життєдіяльності для регулювання розвитку і розмноження шкодочинних агентів рослин. Представники класу Птахи, будучи невід’ємною частиною біоценозу, істотно впливають на угруповання комах фітофагів.

Професор Марковська О.Є. нагадала учасникам гуртка про одну із найбільш масштабних екологічних помилок людства щодо порушення природної рівноваги внаслідок знищення понад 2 млрд птахів у 1958–1960 рр. у Китаї (частина політичної програми «великий стрибок»). Результатом цих заходів стала надзвичайно потужна епізоотія саранових та лускокрилих шкідників, що призвело до катастрофічного знищення польових культур і багаторічних насаджень й стало однією із причин «Великого китайського голоду» у період із 1959–1961 рр., під час якого загинуло від 15 до 36 млн людей за даними різних дослідників. Саме тому науковий підхід до підтримки природного біорізноманіття є важливим не лише для регуляції чисельності шкідників, а й для збереження людства в цілому.

Декан агрономічного факультету, кандидат с.-г. наук, доцент Мринський І.М. представив учасникам гуртка презентаційний матеріал щодо необхідності підгодовування птахів взимку, а також створення різних домівок для них. У своєму повідомленні він зауважив, що серед 29 рядів птахів, які регулюють чисельність шкідників рослин, особливе значення мають представники 7 рядів: Соколоподібні, Совоподібні, Зозулеподібні, Козодоєподібні, Стрижоподібні Дятлоподібні та Горобині. Практичним втіленням напрацювань із даної тематики є запровадження методів зимової підгодівлі птахів та виготовлення різних типів домівок для них в урбоекосистемі Херсонського державного аграрно-економічного університету.

Крім того, на засіданні гуртка було підведено підсумки першого півріччя та обговорено плани майбутньої роботи.

Автори: професор Олена МАРКОВСЬКА, асистент Ірина СТЕЦЕНКО