ОБЕРІТЬ ПОТРІБНУ МОВУ

Ukrainian English French German Turkish

Розширене засідання наукових гуртків здобувачів вищої освіти спеціальності 202 Захист і карантин рослин ХДАЕУ та ОДАУ

31 жовтня 2022 року на конференц-платформі Zoom відбулось засідання наукового гуртка здобувачів вищої освіти «Захист і карантин рослин» Херсонського державного аграрно-економічного університету, до якого долучилися викладачі кафедри ботаніки та захисту рослин, а також члени наукового гуртка «Фітосанітарний експерт» Одеського державного аграрного університету на чолі з доцентом Балан Г.О.

Керівник наукового гуртка «Захист і карантин рослин», здобувач вищої освіти ступеня доктора філософії Стеценко І.І., ознайомила присутніх із актуальністю теми засідання: «Клоп мармуровий жовто-бурий – нова загроза для агровиробників України».Незважаючи на те, що Halyomorpha halys Stal. занесено до Переліку регульованих шкідливих організмів (список А-1 Карантинні організми, відсутні в Україні),його було вже зафіксовано на території ряду областей нашої країни, у т.ч. Херсонської та Одеської.

Професор Марковська О.Є. у вступному слові підкреслила важливість проведення безперервного моніторингу регульованих шкідливих організмів, відсутність якого за відомих причин, зокрема на території Херсонської області, може спричинити вже у наступному році спалахи масової чисельності небезпечних інвазійних видів. Професор кафедри ботаніки та захисту рослин Дудченко В.В. детально ознайомив присутніх із поширенням, морфологією шкідника, його біологічними й екологічними особливостями розвитку, принципами моніторингу та фітосанітарними заходами. Під час обговорення визначено необхідність розробки ефективних систем контролю та моніторингу Halyomorpha halys Stal., як актуальної і сучасної теми для наукових досліджень.

Автор: професор Олена МАРКОВСЬКА, асистент Ірина СТЕЦЕНКО