ОБЕРІТЬ ПОТРІБНУ МОВУ

Ukrainian English French German Turkish

Засідання наукового гуртка «Захист і карантин рослин»

27 квітня 2023 року на конференц-платформі Zoom відбулося засідання наукового гуртка «Захист і карантин рослин», у якому взяли участь викладачі кафедри ботаніки та захисту рослин, здобувачі вищої освіти агрономічного факультету й учні Херсонської спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів №27 з поглибленим вивченням інформатики та іноземних мов Херсонської міської ради, а також Херсонського НВК «Загальноосвітня школа І ступеня – спеціалізована школа ІІ ступеня – колегіум» №51 Херсонської міської ради.

Спікер заходу – кандидат с.-г. наук, доцент Мринський І. М. ознайомив присутніх із актуальною темою: «Застосування феромонних пасток у фітосанітарному моніторингу шкідників». Спостереження за динамікою чисельності популяцій фітофагів є важливою складовою сучасних систем інтегрованого захисту сільськогосподарських культур, від якої залежить правильність прийняття рішень щодо використання методів контролю шкідників. Стратегія феромонного моніторингу спрямована на підвищення ефективності методів обліку цільових об’єктів одночасно із зменшенням витрат праці і коштів на здійснення цього процесу. З практичної точки зору застосування феромонного моніторингу дозволяє зменшити кількість хімічних обробок на 25%, підвищити продуктивність праці на 75%, та знизити собівартість проведення обстежень на 70%. Надана інформація про типи пасток, способи їх застосування, облік шкідників є своєчасною і корисною для здобувачів вищої освіти першого (бакалаврського) та другого (магістерського) рівнів спеціальності 202 Захист і карантин рослин, які зараз проходять виробничу переддипломну практику.

Керівник гуртка – асистент, здобувач вищої освіти ступеня доктора філософії Стеценко І. І. ознайомила присутніх із методичними рекомендаціями наукових установ, Держпродспоживслужби України щодо застосування феромонних пасток для виявлення регульованих та шкідливих організмів (http://surl.li/gqszu).

Професор Марковська О. Є. зауважила, що феромонний моніторинг є одним із найбільш ефективних методів контролю регульованих шкідливих організмів. Так, в Україні феромонні пастки застосовуються для виявлення, локалізації і ліквідації вогнищ східної і персикової плодожерок, картопляної молі, каліфорнійської щитівки, західного кукурудзяного жука, каштанової молі, середземноморської плодової мухи та багатьох інших.

Автор: Ірина СТЕЦЕНКО