ОБЕРІТЬ ПОТРІБНУ МОВУ

Ukrainian English French German Turkish

Науково-дослідна робота гуртківців кафедри ботаніки та захисту рослин.

Гурток «Фізіологія рослин для допитливих» під керівництвом доктора с.-г. наук Марковської О.Є. завершує свою роботу у 2019-2020 н. р. проведенням дослідження на тему «Адаптація і стійкість рослин до несприятливих факторів середовища». Раніше було розглянуто основні процеси, які відбуваються в рослинному організмі й вплив на них зовнішніх і внутрішніх факторів.

 

Найбільш поширеними несприятливими чинниками для рослин є посуха, високі й низькі температури, надлишок вологи, нестача кисню, наявність в атмосфері шкідливих речовин та ін. У домашніх умовах члени гуртка, здобувачі вищої освіти 2 курсу 1 групи агрономічного факультету Вус О., Грабарчук О., Богату Г., Трусілова А., Сливар Н. провели постановку досліду із визначення захисної дії цукрів на цитоплазму під впливом низьких температур.

Об’єктом дослідження обрали коренеплід буряку столового через високий вміст цукру в клітинному соку рослин. Очищені і нарізані шматочки ретельно промили і розмістили в пробірки з дистильованою водою та розчинами сахарози 0,5 М; 1 М, після чого охолодили їх до –20°С. По закінченню експозиції, коли рідина замерзла, пробірки поступово розморозили, а їх вміст обережно перемішали. Світле забарвлення  розчину у пробірці із концентрацією 1 М є свідченням меншої ушкоджуючої дії від’ємних температур на клітини через високий вміст цукрів, а відповідно й їх захисну дію.

Автор: Марковська О.Є. (05.05.2020)