ОБЕРІТЬ ПОТРІБНУ МОВУ

Ukrainian English French German Turkish

НАУКА

До уваги – новинки монографій!

Наукова монографія – це науково-дослідницька праця у вигляді книги, предметом якої є узагальнення теоретичних і експериментальних матеріалів з наукової проблеми чи теми з критичним їх аналізом, визначенням вагомості, формулюванням нових наукових концепцій.

Практична монографія – це наукова праця у вигляді книги, що містить дослідження однієї теми чи проблеми в певній галузі чи сфері знань, що мають практичний характер. Така монографія може містити як нові результати, пов’язані з розробленням технологій, обладнання тощо, так і уже відомі технічні рішення, факти, інші дані, отримані іншими авторами.

 

Новинки монографій

 

Вожегова Р.А. Агробіологічні основи відтворення деградованих земель у північному степу України: монографія \ Р.А. Вожегова, С.П. Голобородько, О.М. Димов .- Херсон: ОЛДІ – ПЛЮС, 2021.- 282 с.

Наведено результати польових дослідів та узагальнено наукові дослідження в Україні і ряді країн по відтворенню родючості по відтворенню малопродуктивних та деградованих та визначено основні напрями подальшого вирішення існуючої проблеми.

Видання розраховано на керівників та спеціалістів сільськогосподарських підпріємств різних форм власності.

 

 

 

Мигаль М.Д. Генна чоловіча стерильність конопель: монографія \ М.Д. Мигаль .- Суми: ФОП Щербина І.В., 2021.- 91 с.

У монографії розглядаються результати теоретичних та практичних досліджень генної чоловічої стерильності однодомних та дводомних конопель.

У сортах-популяція виявлено дві вихідні форми чоловічостерильних рослин пилкову та інерсексуальну. Перша форма пов’язана з блокуванням росту і розвитку бутонів чоловічих квіток, у наслідок чого пилок втрачає життєздатність або навіть зовсім не утворюється. Друга форма наслідок аномального процесу перетворення чоловічих генеративних органів у жіночі.

 

 

 

 

 

Беззмінне вирощування конопель: монографія \ М.Д. Мигаль, І.М. Лайко, С.М. Ткаченко. С.В. Міщенко, Г.М. Лайко.- Суми: ФОП Щербина І.В., 2021.-

У монографії показано теоретичні і практичні особливості тривалого вирощування монокультури конопель на одному полі – з 1931 по 2017 р. На основі глибоких досліджень внесення під коноплі різних доз гною і мінеральних добрив установлено закономірності впливу їх на агрохімічні та фізико-хімічні властивості ґрунту, що в свою чергу впливає на кількісні та якісні показники коноплепродукції. Виявлено оптимальні дози добрив, які забезпечують задовільно високі врожаї стебел і волокна.

Монографія розрахована для науковців-агрохіміків та агрономів, які вирощують не лише коноплі, але й інші сільськогосподарські культури. 

 

 

 

 

Хареба В.В., Кокойко В.В. Гарбуз: біологія, технологія вирощування та переробки: монографія.- Київ: Аграрна наука., 2022.- 208 с.

У монографії розглянуто наукові підходи до оптимізації елементів технології вирощування, зберігання та переробки плодів гарбуза.

Висвітлено, походження, харчове значення, класифікацію, ботанічну характеристику і біологічні особливості видів гарбузів великоплідного (C maxima) та мускатного( C moschata). Наведено теоретичне узагальнення і нове вирішення наукового завдання щодо вдосконалення елементів технології вирощування гарбуза великоплідного та мускатного в умовах Правобережного лісостепу України Розраховано на вчених, викладачів, здобувачів вищої освіти.

 

Мікробіологія в сучасному сільськогосподарському виробництві: матеріали      ХV наукової молодих вчених (м. Чернігів, 26 жовтня 2022 р.) / Національна академія аграрних наук України, інститут сільськогосподарської мікробіології та агропромислового виробництва Чернігів : видавець Брагинець О.В. , 2022.- 164 с.

 Робота присвячені актуальним проблемам загальної та грантової мікробіології, мікробіології кормів, застосування мікробних препаратів у рослинництві та тваринництві, біотехнологіям у сільському господарстві, біологічному захисту рослин від хворіб і шкідників екології мікроорганізмів.

Для наукових працівників, викладачів студентів вищих аграрних закладів.

 

Автор: Наукова бібліотека ХДАЕУ