ОБЕРІТЬ ПОТРІБНУ МОВУ

Ukrainian English French German Turkish

НАУКА

«СКОРБОТА В СЕРЦЯХ ПОКОЛІНЬ » - до Дня пам’яті жертв голодомору!

Щороку в четверту суботу листопада Україна вшановує пам’ять жертв Голодомору 1932–1933 років і масових штучних голодів 1921–1923 і 1946–1947 років. У 2023-му День пам’яті жертв голодомору припадає на 25 листопада.

Метою злочину було знищення українського народу як національної групи. Комуністичний тоталітарний режим через насильницьке вилучення продовольства, блокаду сіл і цілих районів, заборону виїзду за межі охопленої голодом України, згортання сільської торгівлі, репресій проти незгодних створив для українців умови, не сумісні із життям. Тобто розрахунок був на фізичне знищення нашої нації.

До 90-х роковин Голодомору 1932–1933 років Наукова бібліотека ХДАЕУ підготувала для співробітників, здобувачів вищої освіти та користувачів ряд заходів:

  • підготовлена тематична книжкова виставка « Скорбота в серцях поколінь»;
  • представлена тематична полиця фотокопій, що висвітлюють злочин проти людства;
  • з користувачами бібліотеки проведена бесіда-обговорення про свідоме знищення   українського народу;
  • для здобувачів вищої освіти підготовлена презентація за темою « Вшанування пам’яті жертв Голодомору»;
  • для більш широкої аудиторії користувачів на каналі You Tube ХДАЕУ представлено відео спогад «День пам’яті жертв Голодомору».

Посилання на перегляд: https://www.youtube.com/channel/UCSWLJiK-K0g_1kfyfDHpkpQ

Голод на довгі десятиліття порушив природний генетичний фонд, призвів до морально-психологічних змін у свідомості нації. Наслідком злочину геноциду також стало руйнування традиційного українського устрою життя. Українцям як етносу було завдано смертельної рани. 1933 рік став для України часом національної катастрофи, наслідки якої відчуваємо і понині.

Через 90 років після Голодомору-геноциду росіяни знову застосовують проти українців методи геноциду, щоб знищити нашу ідентичність, культуру, мову, нашу українську націю як таку. Для цього окупанти масово вбивають і депортують українців, руйнують міста.

Автор: Наукова бібліотека ХДАЕУ