ОБЕРІТЬ ПОТРІБНУ МОВУ

Ukrainian English French German Turkish

НАУКА

Бібліотечний урок – крок до користувача!

Співробітники Наукової бібліотека ХДАЕУ підготували відеоматеріал для користувачів Малої академії наук України для самостійного опрацювання з тематики «Що таке теза, як її написати та оформити для друку». Переглянути відео можливо на сторінці You Tube: (https://www.youtube.com/channel/UCSWLJiK-K0g_1kfyfDHpkpQ).

Робота над власним висловлюванням розпочинається з формулювання тези. Тож сьогодні ми разом з’ясуємо, як правильно писати тези, яку лексику для цього використовувати та якими є секрети вдалого формулювання.

Із чого починається робота над тезами та доповіддю. З вибору теми, зрозуміло. По-перше, тема тез має відповідати тематиці конференції і містити щось нове. Краще не брати тему, на яку існує сотня досліджень.

По-друге, вона має бути в міру вузькою: вам потрібно робити доповідь на 10-15 хвилин, і вмістити у цей час усе на світі навряд чи вийде.

Доповідач зазвичай розривається між прагненням викласти глобальні висновки та необхідністю наводити конкретні приклади. У поганих тезах конкретні приклади або відсутні, або бовтаються де-небудь збоку отаким бантиком.

У гарних тезах глобальні висновки виконуються на основі аналізу конкретних прикладів. Виклад глобальних ідей без конкретного аналізу виглядає бездоказовим. Аналіз матеріалу без загальної ідеї виглядає шкільним переліченням фактів.

Поняття теза, її різновид та відмінність від статті

Тези на конференціях – це не план курсової роботи і не список основних положень. Тези – це маленька, але амбітна і самодостатня стаття!

Вікіпедія не є науковим джерелом! Це означає, що посилатися на неї як на наукове джерело не можна.

Ознайомитись як виглядають правильно написані та надруковані тези в збірниках можливо на офіційному сайті Херсонського державного аграрно-економічного університету в розділі Наука – конференції – збірник тез (http://www.ksau.kherson.ua/news-2/konferenc-2.html).

Автор: Наукова бібліотека ХДАЕУ