ОБЕРІТЬ ПОТРІБНУ МОВУ

Ukrainian English French German Turkish

НАУКА

День пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу

18 травня в Україні вшановують пам’ять постраждалих від геноциду, влаштованого радянською владою щодо кримськотатарського народу 1944 року. Звинувативши кримськотатарський народ у масовій колаборації із нацистською Німеччиною, радянська влада ухвалила рішення щодо депортації корінного народу Криму до найвіддаленіших регіонів СРСР.

За офіційними даними СРСР депортації підлягали трохи більше 191 тисяч кримських татар, однак за даними самоперепису кримських татар, проведеного Національним рухом кримських татар – більше 423 тисяч.

За період депортації, факт якої вже є ознакою геноциду, загинуло від 15-25 % (оцінка радянських органів влади) до 46 % (дані  активістів кримськотатарського руху). Загалом тільки за офіційними даними Народного комісаріату внутрішніх справ СРСР за 1944-1948 рр. загинуло 27 % кримськотатарського народу.

Сьогодні, 18 травня 2023 року студенти Херсонського державного аграрно-економічного університету, долучились до вшанування пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу. Здобувачі обговорили природу і наслідки дій радянської влади, пов’язаних з геноцидом кримських татар, ознайомились із радянськими міфами про кримських татар та їх розвінчанням українськими та закордонними дослідниками.