ОБЕРІТЬ ПОТРІБНУ МОВУ

Ukrainian English French German Turkish

НАУКА

Будь у тренді – спілкуйся українською мовою

Виховувати в собі повагу до мови, якою спілкуємося – це, передовсім, шанувати себе, виявляти повагу до народу, його історії, культури. Адже мова, як ї українська народна музика – своєрідний генетичний код нації, а не лише засіб спілкування.

У Херсонському державному аграрно-економічному університету відбувалася дискусія «Будь у тренді – спілкуйся українською мовою», приурочена до Дня науки і Дня вишиванки. Здобувачі економічного факультету приєдналися до заходу і обговорили основні, важливі питання щодо розвитку української мови, основних мовних засобів наукового стилю.

Учасники дискусії виокремили найдієвіші поради ефективного вивчення української мови:

- "Оточи себе" українською

  • налаштувати гаджет, додатках та комп’ютерах на українську;
  • слухати українське радіо;
  • дивитися україномовне телебачення;
  • YouTube-канали.

Розширюй свій лексичний запас

  • слухати українські пісні;
  • дивитися українські художні фільми та зарубіжні з україномовним дубляжем. 

Читай книги українською

Перевір мову соціальних мереж

Перейти на українську в соціальних мережах: підписатися на україномовні спільноти, створювати дописи українською.

- Подолай мовний бар'єр

Щоб подолати мовний бар’єр, спочатку перейдіть на українську з людьми, які не знають вас і те, що ви російськомовні. Інакше кажучи, зіграйте, як у театрі, себе україномовного. Спершу малознайомі люди звикнуть до вас україномовного, потім і ви, тоді – ваші друзі та знайомі.

У привітанні українців зі святом Міжнародного дня рідної мови Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь зауважував: "Як і раніше, очевидна істина: мова має значення. Це та рушійна сила, яка об’єднала українців і весь світ та веде до перемоги України. Підтримувати культурне розмаїття, захищати мови корінних народів, утверджувати українську мову як державну, посилювати обороноздатність держави – наше спільне завдання".

Автор: доцент Інна ВАРНАВСЬКА