ОБЕРІТЬ ПОТРІБНУ МОВУ

Ukrainian English French German Turkish

НАУКА

Корисні ресурси для роботи з україномовним текстом

Офіційний сайт української мови – створений для усіх, хто цікавиться українською мовою та культурою, містить багато корисного матеріалу, використання якого дозволить поглибити знання української під час підготовки до іспитів, контрольних чи диктантів.

Тренажер з правопису української мови – поєднує теоретичні положення й практичні завдання, що сприяє засвоєнню граматики української мови та вдосконаленню правописних навичок. Навчальні матеріали додатково містять різноманітну пізнавальну інформацію.

Український правопис (2019) – правопис української мови, система загальноприйнятих правил, які визначають способи передавання мовлення на письмі. Текст

LanguageTool – онлайн ресурс для перевірки граматики та пунктуації текстів 30 мовами. Залежно від типу помилки (лексична, пунктуаційна чи орфографічна), слово підсвічується відповідним кольором. При наведенні на слово, ресурс пропонує більш влучні варіанти заміни. Ресурс має мобільну версію, за активізацією якої, текст перевіряється автоматично. Багато користувачів кажуть, що цей інструмент може виправити граматичні помилки, які не може виявити жоден інший додаток. Інструмент доступний для всіх, єдине, що потрібно зробити, це встановити програмне забезпечення на свій комп’ютер.

MOVA.info – лінгвістичний портал, який містить правила правопису, словники, онлайн транслітерацію, проєкти з української мови, ігри, посилання на корисні ресурси. Як редагувати свій текст

Onlinecorrector – ресурс, який допомагає виправляти помилки за допомогою текстового редактора Google Документи. Автоматично знаходить орфографічні, пунктуаційні, граматичні та стилістичні помилки. 

R2U.org.ua – надає онлайн доступ до російсько-українських та українсько-російських словників, зокрема перевірку правопису. 

Soloveiko – сайт для перевірки текстів на помилки будь-якого типу. Має мінімалістичний і зручний у користуванні інтерфейс.

Автор: Наукова бібліотека ХДАЕУ