ОБЕРІТЬ ПОТРІБНУ МОВУ

Ukrainian English French German Turkish

НАУКА

День пам’яті та примирення

З цвітінням садів, буянням квітів і дерев, золотом і сріблом бойових нагород до нас приходить Перемога. День Перемоги назавжди залишиться днем нашого тріумфу, символом героїчного минулого, величі духу. Стійкість, мужність і самовідданість старшого покоління на полях битв і на трудовому фронті в ім'я перемоги над нацизмом – істинний приклад патріотизму для нащадків. Свято Перемоги – особливе свято – величне, вистраждане… Подвиг героїв-переможців у цій жахливій війні непідвладний часу, як й наша щира та безмежна вдячність їм – людям, які виявили нездоланну мужність та незламність духу в боях за рідну землю та свободу країн Європи.

З 2015 року Україна розпочала 8 та 9 травня нову традицію святкування Дня пам’яті та примирення в європейському дусі. Заходи, які відбуваються у країні в ці дні, покликані гідно вшанувати подвиг українського народу, повагу усім борцям проти нацизму, увічнити пам’ять про загиблих воїнів, жертв війни, військових злочинів, депортацій та злочинів проти людяності, скоєних у роки війни та консолідувати суспільство навколо ідеї захисту України. Новий зміст відзначення Дня пам’яті та примирення і Дня Перемоги включає в себе переосмислення подій ІІ світової війни, руйнування радянських історичних міфів, чесний діалог навколо складних сторінок минулого; рівне вшанування пам’яті кожного, хто боровся з нацизмом, підкреслення солідарності та бойового братерства усіх Об’єднаних Націй, як держав, так і бездержавних тоді народів (євреїв, українців та ін.).

Наукова бібліотека продовжує організовувати різноманітну виставкову діяльність і цей день не виключення. З метою вшанування світлої пам’яті героїв Другої світової війни, увічнення подвигів воїнів, які поклали своє життя за Перемогу, виховання у користувачів почуття патріотизму, національної свідомості та гідності бібліотека підготувала тематичну книжкову виставку «Сторінки, що опалені війною» (до Дня пам’яті та примирення, присвячені жертвам Другої світової війни). Бібліотекарі намагалися в книжковій пам’яті відобразити всі миттєвості війни. Запрошуємо відвідати читальну залу головного корпусу і ознайомитись з виставкою, переглянути цікаву літературу, вшанувати пам’ять загиблим.

З кожним роком віддаляє нас історія від часів війни. Та ми не маємо морального права забувати тих, хто поліг на фронтах Другої світової війни (1939)-1945рр., загинув від тортур у нацистській неволі та намагався вижити і боротися на окупованій землі, хто здобував Велику Перемогу.

Автор: бібліограф Інформаційно-бібліографічного відділу Ю.І. Шапар