ОБЕРІТЬ ПОТРІБНУ МОВУ

Ukrainian English French German Turkish

Керівники наукової школи

Ушкаренко Віктор Олександрович

доктор сільськогосподарських наук, професор,

завідувач кафедри землеробства

Херсонський державний аграрно-економічний університет

академік Національної академії аграрних наук України,

лауреат Державної премії України у галузі науки і техніки,

заслужений працівник Вищої школи України

Керівник наукової школи з 1978 року

 

Профіль Google scholar

 

Народився 06 травня 1938 р. в с. Михайло Ларіно Жовтневого району Миколаївської області. У 1960 році закінчив на відмінно Херсонський сільськогосподарський інститут ім. О.Д. Цюрупи.

У 1966 році захистив дисертацію на здобуття наукового ступеня кандидата сільськогосподарських наук за темою «Зрошення стічними водами кормових культур на каштанових ґрунтах УРСР» в Одеському сільськогосподарському інституті. У 1977 році захистив дисертацію на здобуття наукового ступеня доктора сільськогосподарських наук за темою «Теоретичне обґрунтування і агротехнічні умови використання зрошуваних каштанових ґрунтів півдня УРСР».

Трудову діяльність розпочав у 1960 році головним агрономом колгоспу “Україна” Сиваського району Херсонської області. З 1964 р. по 1974 р. Ушкаренко В.О. завідуючий дослідним полем учбового господарства ХСГІ «Приозерне». З 1970 року доцент кафедри загального та зрошуваного землеробства Херсонського СГІ ім. О.Д.Цюрупи, а з 1978 року і по теперішній час займає посаду завідувача кафедри землеробства ДВНЗ «Херсонський державний аграрний університет». З 1980 по 2011 рр. – ректор Херсонського державного аграрного університету. За довгострокову (більше 30 років) роботу на посаді ректора вищого навчального закладу його включено в книгу рекордів України, видано диплом №31/04-0600.

З 1980 року очолює спеціалізовану вчену раду із захисту кандидатських дисертацій за спеціальністю “Меліорація і зрошуване землеробство” в Херсонському СГІ ім. О.Д. Цюрупи.

У 1990 році В.О.Ушкаренко обраний членом-кореспондентом НААНУ, а у 1995 році – академіком НААН України.

У 1997 році Ушкаренко В.О. стає лауреатом Державної премії України в галузі науки і техніки за підручник “Зрошуване землеробство , у 2010 році – лауреатом АР Крим.

Плідна наукова діяльність академіка НААН В.О.Ушкаренка знайшла своє відображення у 920 наукових працях, серед яких 22 монографії, 7 підручників, 48 навчальних посібників, отримано 36 патентів.

Під керівництвом професора Ушкаренко В.О. захищено 9 дисертацій на здобуття наукового ступеня доктора сільськогосподарських наук та 48 кандидата сільськогосподарських наук, в тому числі ним для Казахстану підготовлено 2-х докторів та 8 кандидатів наук.

За багаторічну плідну працю нагороджений почесним званням «Заслужений працівник вищої школи Української РСР», Орденом «Знак Пошани», Орденом «За заслуги ІІІ ступеня», Медаллю Жукова, Орденом літописця Нестора, Орденом князя Ярослава Мудрого V ступеня, Почесною грамотою Кабінету Міністрів України за розвиток вітчизняної аграрної науки і освіти, Почесною грамотою Верховної Ради України, удостоєний високої нагороди Міністерства аграрної політики України «Знак Пошани», вручено нагрудний знак «За наукові досягнення», Орденом «За заслуги» ІІ ступеня та Орденом князя Володимира, Почесною відзнакою Верховної Ради України «За особливі заслуги перед Українським народом», нагрудним знаком «За вагомий внесок у розвиток освіти».

У 1998 році рішенням біографічного наукового центру при ООН Віктор Олександрович зарахований до складу 2000 видатних людей ХХ сторіччя і йому було вручено Медаль, що засвідчує великий внесок у пізнання законів природи в ім’я Людини. Ім’я В.О.Ушкаренка внесено до міжнародної енциклопедії «2000 OUTSTANDING PEOPLE OF THE 20th CENTURE».